Kraftfulla porträtt av superkändisar blickar mot besökaren i vinterträdgården på Clarion Wisby hotel. För konstnären har de, var och en, en särskild plats i hans hjärta. Den som frågar Vibblebon Micke Andersson vad han jobbar med kan få ett någon komplicerat svar. Musiker, konstnär och reklamare – där det mesta egentligen kretsar kring att skapa utifrån den inre energi som aldrig tycks sluta flöda.

– Jag håller på med mycket saker, men jobbar i skymundan och rör mig inte så mycket ute i offentligheten, säger han.

Till vardags titulerar han sig AD på Svenska spel, med ansvar för allt ifrån att göra det digitala spelandet användarvänligt, till hur kuponger och terminaler hos ombuden ska se ut.

Artikelbild

| Välgörenhet. En del av försäljningen av kändisporträtten skänker Micke Andersson till det gotländska välgörenhetsprojektet Idyllienhoppet, som bland annat jobbar med lekterapi på sjukhus för familjer med svårt sjuka barn.

– Drivet som AD är att försöka förändra en trög kultur genom att skapa ett team som jobbar modernt, säger Micke Andersson om det förändringsarbete som han just nu befinner sig mitt i.

Parallellt har han i nästan 20 år haft eget företag som låtskrivare och musikproducent, tillsammans med de gotländska musikerna Patrik Ohlsson och Rune Gardell. Hans musikaliska palett är fylld av erfarenheter. Han har spelat i allt ifrån ett akustiskt pojkband, gästspelat som sångare i Stonechurch och vunnit tävlingen Baltrock tillsammans med Stefan Helleblad och Johan Carlgren i hårdrocksbandet Plastic Planet.

– 2001 var jag med i kören på Rune Gardells låt "Kom ner på jorden" med Theresia Bjarneby i melodifestivalen i Malmö. Det var en kul upplevelse, säger Micke Andersson.

Just nu har han ett projekt som ligger och bubblar tillsammans med musikervännen Nicka Hellenberg.

Artikelbild

| Superkändisar. Metallica, Pink och Johnny Depp, alla har en särskild plats i Micke Anderssons hjärta.

– Det är tung melodiös hårdrock och det kommer att bli samarbeten med rejält kända ansikten, avslöjar Micke Andersson.

Sedan barndomen har tecknandet och målandet alltid funnits där, som en självklar del i livet. Först som tecknade egna serier, sedan som större dukar med färgskalor som han nu lagt bakom sig.

Artikelbild

| Svartvita. Mick Jagger, Adele och Bowie hänger just på Wisby hotel.

– Jag gillar svartvitt, enkelheten och att det går att göra allt med den där penseln. Energier kommer när jag sätter på musiken. Det är jag och duken, säger han.

Resultatet är bland annat de stora svartvita porträtten av idoler och kända ansikten som under hösten hänger i hotellets vinterträdgård.

Artikelbild

| Influenser. Lennon McCartney betyder mycket för konstnären.

– Det är människor som jag har inspirerats och färgats av, som jag har påverkats av inom musik, film och sport, säger han och berättar om några av sina relationer.

Björn Borg fick honom att börja spela tennis. Zlatan har inspirerat Micke Andersson som forward och Prince har smittat av sig med sin musikalitet.

Det är först de senaste åren som Micke Andersson vågat visa sin konst offentligt. Han säger själv att han dessförinnan har haft både hängslen och livremmar.

– Jag har i hela mitt liv varit rädd för att göra fel. Jag är perfektionist och för mig var det som att släppa sargen och våga, säger han om att ställa ut.

En film där Micke Andersson målar av Dave Grohl i Foo Fighters har spridit sig snabbt på nätet. (Se filmen inbäddad här nedan) Den nådde Dave, som skickade en egen hälsning till konstnären.

– Det är svårt att slå, otroligt coolt, säger Micke Andersson.

Nu vill Micke Andersson fortsätta att skapa, han har fler kändisporträtt på gång. När han väl vågat släppa taget och inte längre är rädd känner han sig som en annan människa.

– Jag är mer öppen, inte längre så konflikträdd och jag vågar säga ifrån, säger han.

Men trots friheten att våga är klara gränser ändå det som skapar förutsättningarna för honom att tänka utanför ramarna.

– Att banta ner och sätta begränsningar gör att kreativiteten ökar. Drivet är att hela tiden göra saker. Jag älskar det och det här är verkligen mitt liv – att trycka på knappen och se vart det tar vägen är grejen, säger Micke Andersson.