Daniel Björkander från Hörsne känns igen från flera gotländska musikkonstellationer, till exempel The holy homecoming harmony band på julklubben Ho ho la la. Han är även gitarrist i det Stockholmsbaserade countrybandet The green line travelers, som funnits i cirka fyra år.

I fjol blev bandet inbjudet till Nashville boogie, en stor festival inom amerikansk roots-musik.

– Vi lärde känna en del folk inom Nashvilles alternativa musikrörelse då och fick bland annat spela på Honky tonk tuesday nights i stadsdelen East Nashville. Där var det folk i cowboyhatt, i alla åldrar, som dansade twostep, berättar Daniel Björkander.

Denna resa tror han själv lade grunden för gruppens senaste framgång: The green line travelers är nominerade till Ameripolitan awards 2018, inom kategorin honky tonk-grupper.

– Själva Ameripolitan-rörelsen började med eldsjälar i Texas som tröttnade på den mer kommersiella country som ofta hörs i radion. Den vill hitta tillbaka till hur countryn lät förr. Flera ledande artister i genren är med, att vi också blev nominerade känns därför jättekul, tycker gotlänningen.

Det innebär dock att konkurrensen om priset blir riktigt tuff.

– Ja, det ska ju röstas om det, så det lär kanske bli något amerikanskt band som vinner. Om inte den person som lade en halv miljon röster på Gotlands lucia ger sig in i leken förstås ...

Galan Ameripolitan awards arrangeras för femte året i rad, denna gång i Memphis, Tennessee, den 13 februari.

The green line travelers åker inte dit enbart för att hoppas på priset, de ska även göra en spelning på den legendariska musikgatan Beale street. Den anses tätt förknippad med bluesens framväxt och var ett populärt besöksmål för artister som Elvis, Louis Armstrong och BB King.

– Det blir också väldigt kul! Och efter det har vi minst två spelningar i Nashville innan vi åker hem, berättar Daniel Björkander.

De blir allt större med andra ord, The green line travelers, i countryns hemland.

Men att leva på musiken är ännu inte aktuellt för bandmedlemmarna.

– Nej, genren är ju stor i USA men i Sverige är den ganska smal, så vi kan inte göra det på heltid, erkänner den gotländska musikern.

En ep finns släppt på Spotify, med titeln ”High valley showdown”. Fler låtar är nu under produktion.

– Vi hoppas ha vår första fullängdare färdig senare i år, säger Daniel Björkander.