I fjol fick Gotlands Museum ta emot Stora turismpriset. Museets affärs- och verksamhetsplan visar att 2015 och 2016 varit bra år på många sätt. Gotlands Museum visade för 2015 upp ett positivt resultat på nästan två miljoner kronor. Och för 2016 pekar prognosen på en halv miljon kronor i vinst.

– Vi äger över trettio fastigheter som är till exempel gravfält och gårdar som Kattlunds. De pengarna som vi får in går åt att laga saker och renoveringar. Det är sådant som vi inte får bidrag för, säger museichefen Lars Sjösvärd om vad pengarna kan användas till.

LÄS MER: Gotlands Museum toppar listan – igen

Artikelbild

| Gotlands Museum visade ett fint resultat efter 2016.

För något år sedan tvingades Gotlands Museum göra stora neddragningar. Han säger att det inte påverkat verksamheten alltför mycket – men om ytterligare neddragningar skulle behövas – då skulle det bli kännbart.

– Om vi kan hålla i det här, då kan nog museet utvecklas ytterligare. Men om det skulle bli fler neddragningar, då är det nog svårt att utveckla museet, säger han.

En annan nyhet för 2017 är att utställningen "Ett godt land" kommer att försvinna. Den har stått på högst upp på museet sedan mitten av 1990-talet.

– Den har ett bäst före datum och det har nu gått ut. På platsen kommer det att bli tillfälliga utställningar och då kan vi fördjupa oss mer i ämnen. Vår förhoppning är att det kan leda till fler återvändande besökare, säger Lars Sjösvärd.

Vad kan det komma att bli för utställningar där?

– Det kan vara framtidsfrågor, medeltiden eller vad som helst. Det gäller för oss att bredda verksamheten och bli mer samhällsrelevant. Den första utställningen, om jag inte minns helt fel, kommer till exempel att handla om flyktingfrågan, säger han.

LÄS MER: Gotlands Museum får Stora turismpriset

Under 2017 kommer museet även att förbereda inför den förmodade ökningen av antalet besökare till 2018.

– Vi investerar en hel del för kryssningstrafiken. Ekonomiskt kommer det nog att betyda en hel del om vi arbetar på rätt sätt. Det blir en utmaning för oss att ta emot människor från andra kulturer och lära oss nya språk. Det är en utmaning, men något som vi också ser fram emot, säger Lars Sjösvärd.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.