Det är Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, som på tisdagen för 23:e året i rad delat ut Stora Turismpriset. Årets vinnare blev Gotlands Museum, som därmed får ta emot prischecken på hela 100 000 kronor.

I juryns motivering står bland annat att årets vinnare är en "mogen aktör som utvecklats affärsmässigt genom nya trender och innovativa strategier, bidrar till kunskapsspridning i samverkan med andra och håller en hög internationaliseringsnivå".

Priset delades ut av närings- och innovationsminister Mikael Damberg på tisdagen, och Lars Sjösvärd, museichef på Gotlands Museum, är uppriktigt förvånad över vinsten när Helagotland.se når honom på tisdagskvällen.

– Jag är lite tagen faktiskt. Jag hade inte riktigt förväntat mig att vi skulle få priset. Det var så många kompetenta nominerade, och även de stora drakarna som Skansen till exempel, säger han

– Men det känns förstås väldigt väldigt bra. Vi är oerhört stolta, och det känns som ett stort erkännande av det som vi har jobbat med i många år och visar på att vi betyder något både inom turism och näringslivssammanhang.

Vad betyder den här vinsten för Gotlands Museum?

– Jag vet inte riktigt ännu, men jag tror att vi lättare kommer in i näringslivssammanhang och blir mer accepterade i turismsammanhang. Dessutom är det en bra skjuts för museet och för personalen som jobbat väldigt hårt för det här.

Vad man ska göra för prissumman är ännu inte helt klart, enligt Lars Sjösvärd, men man kommer bland annat att satsa på en del utvecklingsinsatser för personalen.

Hur ska ni fira det här?

– Ja, det blir nog lite champagne, det blir det.

Hela motiveringen:

Vinnaren av Stora Turismpriset 2016 är en mogen aktör som utvecklats affärsmässigt genom nya trender och innovativa strategier, bidrar till kunskapsspridning i samverkan med andra och håller en hög internationaliseringsnivå. Gotlands Museum är med sin breda verksamhet ovärderlig för destinationen, ett kulturcentrum från medeltid till nutid”.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.