Ljuset från havet faller in genom fönstret i det märkligt konstruerade arbetsrummet i Ingmar Bergmans hem på Fårö. Bland hundratals klassiska LP-skivor väljer vi en och tonerna som försatte den stora filmskaparen i stämning hörs åter.

– Det kommer att behövas många hundra statister till en bröllopsscen. Vi ska fylla hela Fårö kyrka, säger regiassistenten Hampus Nordenson som dragit ut Ingmar Bergmans arbetsstol och satt sig.

Den fransk-svenska storfilmen ”Bergman island” kretsar kring Fårö, dit ett amerikanskt filmskaparpar kommer på en sorts pilgrimsresa i Ingmar Bergmans fotspår.

Artikelbild

| Inspelning. Kuten är en av platserna som finns med i den nya filmen.

Paret söker inspiration för att skriva på sina egna filmmanus, men påverkade av Bergmans landskap flyter gränserna mellan drömmar och verklighet ihop.

En rad världskända namn kommer i sommar till Fårö för den åtta veckor långa filminspelningen. Hollywoodskådespelaren John Turturro, som medverkat i ett 60-tal filmer, spelar en av huvudrollerna. Den franska regissören Mia Hansen-Løve, som bland annat gjort ”Dagen efter denna” och ”Eden” har skapat storyn.

– Mia kommer redan i april för att vara på Fårö själv.

– Hon är otroligt noggrann och hyser stor kärlek till platsen, säger filmens producent Erik Hemmendorf och berättar att Mia Hansen-Løve under flera år besökt Fårö.

Han är själv hyllad efter sin medverkan i Ruben Östlunds film ”The square”, som vunnit guldpalmen i Cannes och är nästa års svenska bidrag till Oscarsgalan.

Erik Hemmendorf är ödmjuk och förväntansfull inför sitt nya uppdrag.

– Både i Sverige och utomlands är det nästan svårt att förstå hur stor Ingmar Bergmans betydelse är, säger han.

”Bergman island” kommer att spelas in i Ingmar Bergmans gårdar, men också på många andra platser på Fårö.

– Det är dags att arvet uppdateras. Nu är det inte Bergmans bilder, nu kommer det nya bilder för en ny generation från en ung kvinnlig regissör. Gotland ska vara levande och det är viktigt att det inte bara är de gamla svartvita bilderna, säger Erik Hemmendorf.

Mitt under den mest intensiva turistsäsongen ska hela filmteamet, på drygt 70 personer, hitta såväl boende som kunna arbeta ostört på Fårö. Det är en av utmaningarna, menar Erik Hemmendorf.

– Ingmar Bergman hade arbetsro på Fårö. Känslan är att folk är positiva och det är viktigast, säger han.

Hampus Nordenson är född på Gotland och utbildad regissör. Han har jobbat som regiassistent till många kända namn, bland annat till Jesper Ganslandt som gjort ”Farväl Falkenberg”.

– Jag träffade Mia Hansen-Løve på filmfestivalen i Berlin 2016. Hon är ett stort fan av Ingmar Bergman och Bergmanveckan bad mig hålla i ett snack när hon besökte Fårö, säger Hampus Nordenson.

Han frågade om hon behövde en assistent och svaret blev ja. Då hade Hampus ingen aning om hur den kända franska regissören arbetade. Under flera dagar åkte de två runt på Fårö, med Hampus som ciceron. När han i somras åkte till Frankrike för att läsa manus kom överraskningen. Hampus var inskriven i storyn.

– Alla roliga grejer vi hade gjort fanns med. Jag har 17 scener, alla andra är stora amerikanska skådespelare och jag spelar mig själv, säger han.

Hampus Nordenson har varit mycket på Fårö och imponeras av Mia Hansen-Løves manus och idé till filmen.

– Hon såg en atmosfär som ligger bakom verkligheten – som jag missat. Bergman har försvunnit och jättemånga människor skapar en otrolig varm och skön atmosfär som ger en kreativitet och möjlighet att jobba som jag inte har sett någon annanstans, säger han.

Hampus Nordenson sköter även en hel del av det praktiska förarbetet, bland annat med att lösa catering, boende till teamet och att hitta inspelningsplatser. Här lämnas ingenting åt slumpen.

– Jag har tittat på 150 hus vid vatten för en bröllopsfest och 23 bryggor, säger han och berättar att när ingen av bryggorna dög kommer en specialgjord att byggas i trä.

Hampus Nordenson framhåller att filmteamet kommer att ta plats under nästa sommar, men att filmen görs med och om dagens Fåröbor.

– Det här är inte bara en Hollywoodinspelning där skådespelare flygs in, vi är måna om att göra det här tillsammans med Fårö, säger han.

I gengäld tror han att bilden av dagens Fårö kommer att spridas över världen och ge en helt ny typ av turism i filmens fotspår.

– Kreativa människor från världens alla hörn som kommer, inte bara för Bergman, utan för att skapa själva, säger Hampus Nordenson.

”Bergman island” planeras att släppas på filmfestivalerna i Cannes eller i Berlin 2019.