Till Patent- och registreringsverket, PRV, lämnas det årligen in drygt 500 ansökningar om mönsterskydd. Mönsterskydd, eller designskydd, gäller såväl två- som tredimensionella produkter och det går att mönsterskydda allt från ikoner och gränssnitt, till blomkrukor och lastbilsdelar.

Från Gotland kom det förra året in sex designansökningar, vilket gör att ön sett till befolkningsmängden är det län som toppar listan.

Ewa Roslin i Barlingbo formger och tillverkar smycken.

Artikelbild

| Mönsterskyddat. Ewa Roslin med ett armband som hon har mönsterskyddat.

– Det är tenntrådstraditionen från samiska smycken som jag har utvecklat till min egen design, säger hon.

Ewa Roslin var en av dem som förra året ansökte om att skydda sin design.

– Jag har sökt förut och har några modeller som är mönsterskyddade. Jag håller på med smycken och när jag känner att jag hittar en design som är unik, så söker jag mönsterskydd.

Det var dock inget hon tänkte på då hon 2010 startade sitt företag Nordic jewelry design.

Artikelbild

– Jag önskar att jag hade gjort det då, jag var ganska ensam med det jag gör på marknaden, säger Ewa Roslin som hittills fått alla sina designansökningar beviljade.

– Jag tror att jag kanske är ganska ensam om att söka i den här kategorin.

Artikelbild

Hon menar att det finns flera skäl till att mönsterskydda sina produkter.

– För mig handlar det om att få vara lite unik, men också om att kunden kan känna att den har något som inte alla andra har, säger Ewa Roslin och fortsätter:

Artikelbild

– Många tycker att det inte är någon idé att söka, de tycker att man bara behöver ändra något litet så gäller inte mönsterskyddet. Men jag tänker att har jag mönsterskydd så måste någon annan bevisa att de har varit före mig om en liknande produkt.

Anna Osséen är handläggare på PRV och jobbar med just designansökningar. Hon menar att mönsterskyddet är en investering i en produkt som du som formgivare eller företag lagt ned tid och pengar på att formge och produktutveckla.

– Då får man ju ett datum då skyddet börjar gälla. Får man en konkurrent som börjar göra kopior så har man det datumet att peka på. Med en registrering har man en bra grund för att hävda sin rätt, säger Anna Osséen.