För tre år sedan släppte Oak brigade, med Kim Munck Hemström, Victor Olofsson och Kristoffer Andersson, sin debut-EP. Efter ett dussintal spelningar och en vinst i Gotlandsfinalen av Svensktoppen nästa, blev det tyst. Men i februari 2016 gick trion in i musikstudio Music a-Maticstudion, i Göteborg, tillsammans med producenten Chips Kiesby, som jobbat med bland andra The Hellacopters. Mixningen har sedan gjorts av Henryk Lipp, som jobbat med Håkan Hellström och Freddie Wadling. Nu ligger ett färdigt album redo att släppas.

– Under den här tiden har vi repat de här låtarna för fullt, men inte spelat upp de för någon, så man kan säga att vi är väldigt redo att spela live, säger Kim Munck Hemström, sångare och gitarrist i bandet.

Nalenpubliken kommer att få höra enbart nytt material från ett liveladdat Oak brigade. Det blir ett atmosfäriskt sound, som Kim Munck Hemström beskriver har ”rymdiga” effekter.

Artikelbild

– Man kan säga att det är lite mer ambient musik. Vi låter ännu mer än vad vi gjorde förut. Vi är bara tre personer, men alla kommer fram mycket mer. Det är viktigt för oss att vi låter som en trio, förklarar han.

Alla tre sjunger, vilket gör att sången får en framträdande roll med körsång och stämmor. En del av de musikaliska influenserna kommer från 80- och 90-talets rock, inom både stoner- och grungegenren. Men också 60- och 70-talets spagettivästernfilmer, med sina karaktäristiska soundtrack, är en del av Oak brigade.

– Det har blivit lite av ett signum, säger Kim Munck Hemström.

Det nyskrivna materialet har bandtrion skrivit tillsammans.

– Det är en väldigt demokratisk process i det här bandet. Vi försöker verkligen att göra en tredjedel var av allt, berättar han.

Albumet, som alltså blir Oak brigades första fullängdsskiva, har fått namnet ”Creators of the world”, vilket är ett tema som går igen i låtarna. En del av betydelsen vill Kim Munck Hemström lämna öppen tolkning, men det handlar om en fråga som många ställer sig:

– Vart vi är på väg, mänskligheten alltså, och var vi kommer ifrån?

När albumet släpps är dock ännu oklart. Bandet har pratat med flera skivbolag, men efter torsdagens spelning önskar de att något bolag nappar, efter att ha sett dem live.

– Det är bolag som vi såklart hoppas ska hjälpa till att släppa vår platta. Man kan säga att vi spelar även live för dem, för att visa upp oss, avslutar Kim Munck Hemström.