Solsidan har sedan tv-premiären, som sågs av var fjärde svensk, fortsatt att vara en stor succé. De äkta paren Schiller, Löfström och Sundberg, som alla bor på Solsidan i Saltsjöbaden, har med sina konflikter, vardagsproblem och överklassmanér fått svenskarna att både hata och älska varenda karaktär. Nu återvänder mjäkige Alex, rättframma Anna, skrytrika Mickan, statusjägaren Fredde, den snåle Ove och hans jobbiga fru Anette – den här gången på bioduken.

I måndags var det galapremiär för filmen Solsidan, vars humor verkar ha fallit filmkritikerna i smaken. Josephine Bornebusch, som spelar Mickan, hade inte ens sett det färdiga resultatet innan hon slog sig ner i biofåtöljen på filmstaden Sergel.

– När jag väl stod där på premiären så var det så himla mycket folk och alla hade så mycket förhoppningar. Då blev jag supernervös. Jättekonstigt, jag var inte beredd på det, säger hon till GA.

Artikelbild

| Solsidan. Många fans har längtat – i kväll är det dags för premiären. En och en halv timme med Alex, Mickan, Fredde, Anette, Ove och Anna väntar biobesökarna.

I Mickans liv kretsar allt kring det sociala anseendet och pengar. Men bakom överklassfasaden och de pastellfärgade dräkterna döljer sig en ganska osäker tjej, vilket ändå gör att man tycker om henne. Förutom att Josephine Bornebuschs mormor bodde på Solsidan, så är det inte mycket i den världen som hon delar. Snarare tvärtom. I medierna har hennes egen barndom beskrivits som en hippieuppväxt.

– Ja, men det där har också twistats lite på vägen, men vi bodde i ett kollektiv. Och ja, jag kommer inte från högern så att säga. Det var keramikverkstad i källaren och höns i trädgården. Allt var lite hipp som happ och mamma sydde våra kläder, säger hon.

Det var också mamma Bornebusch som tog Josephine till Gotland för första gången.

– Det började med att min mamma och min riktiga pappa åkte runt och bodde i någon husbil när vi var mindre, berättar Josephine.

Artikelbild

Mickan. Pastellfärgade blusar och dräkter måste matcha Mickans liv i den lite finare delen av Saltsjöbaden.

När mamma Cian Bornebusch träffade Josephines andra pappa, Peter Alvérus, köpte de ett hus på ön. I dag äger Josephines föräldrar hotellet och restaurangen Fårösunds fästning. Även svägerskan och svärmor, Eva Zetterberg, har slagit sig ner på Gotland – i Garda.

Medan Josephine uppskattar semestern som inte innehåller mycket förutom familjeumgänge och en och annan spontan badutflykt till något kalkbrott, så tror hon inte att det skulle vara något för Mickan.

Artikelbild

Ove Sundberg. Den irriterande karaktären har blivit ett begrepp i Sverige, inte bara en rollfigur i en komediserie.

– Hon skulle kanske ta in på något av de lite finare hotellen, men nej, jag tror inte att hon skulle åka till Gotland. Anna och Alex däremot de skulle till och med kunna köpa ett ställe, säger hon.

I filmen får Mickan istället att åka till en lite mer exklusiv badort, Torekov. Där glider Solsidan-gänget runt i badrockar på de pittoreska gatorna, vilket tydligen är något man gör även i verkligheten.

Artikelbild

| Prisat. Mia Skäringer Lazar och Josephine Bornebusch när de tar emot Kristallen för årets tv-program 2010.

– För de som inte vet det så är det ett sånt där överklasställe dit stockholmarna åker på somrarna, säger Josephine.

När Freddes pappa, som spelas av Sven Wollter, oväntat dyker upp visar det sig att han har ett hus i just Torekov.

Artikelbild

| Mamma. Josephine Bornebusch tillsammans med mamma Cian, som äger Fårösunds fästning. När Josephine var liten arbetade mamman som scenograf vilket har gjort att hon har vuxit upp i olika teaterloger.

– Det irriterar ju ihjäl Mickan att hon inte vetat om det här. Hon har missat så många drinkar. Så hon bestämmer sig för att åka dit, kosta vad det kosta vill, berättar Josephine.

Men när familjen Schiller anländer visar det sig inte vara riktigt så glassigt, utan snarare ganska sunkigt. Dessutom finns det en mycket komplicerad far-son-relation att ta hänsyn till.

Artikelbild

| Maken. Josephine tillsammans med sin man Erik Zetterberg.

– Filmen är en lite mörkare Solsidan. Eller mörkt kanske är överdrivet, men den tar ändå tag i ganska djupa ämnen.

I går satte sig Josephine Bornebusch på flyget till New York. Uttalet av den amerikanska staden är för övrigt något som Fredde hånar Mickan rejält för i ett avsnitt.

Artikelbild

| 2002. Hundtricket med bland andra Josephine Bornebusch och Alexander Skarsgård blev en biosuccé.

Den amerikanska östkusten är familjen Zetterberg Bornebuschs hem sedan sommaren. Hon hann dock bara vara där i en månad innan det var dags för inspelningar i Irland och klipparbete i Stockholm. Inspelningarna av nästa familjefilm om LasseMajas detektivbyrå har precis avslutats. Det blir Josephines debut som långfilmsregissör, vilket har gett mersmak.

– Det känns helt fantastiskt och är superkul. Nu ska jag faktiskt precis in i klipprummet för att träffa min kompositör, säger hon.

Artikelbild

| 2009. Inspelningarna inför den första säsongen, hemma i Alex och Annas kök.

Den här gången hoppas hon kunna landa lite mer i sin nya hemstad, men några direkta planer på att inleda en karriär inom film och tv i USA verkar inte finnas.

– Till en början kommer jag att hänga med min familj och min lilla ettåring som jag inte har hunnit med så mycket. Det är planen, men sedan får man se, det kanske dyker upp något.

Artikelbild

Filmen har premiär på biostaden Borgen och Slitebion i kväll. På söndag visas den även på Rondo i Klintehamn.