Vid körförbundets firande i november förra året mobiliserade alla öns körer. Det blev ett storslaget firande då över 350 sångare deltog.

Lika stor blir inte uppslutningen i Kultudralen på söndag. Kräklingbo manskörs ledare Jens Friis-Hansen har bjudit in alla öns körsångare och får förstärkning av Soul Singers från Stockholm – och kanske mer än så.

– Alla som vill får vara med, även de som inte sjungit i någon kör tidigare, säger Jens Friis-Hansen som räknar med att helgens kör blir ett hundratal röster stark.

Artikelbild

| Bekanta. Jens Friis-Hansen har bjudit in sina kompisar i Vocal Six till körhelgen i Visby.

Han vill gärna att publiken också är med och sjunger, alla har ju rösten med sig.

Att Vocal Six, känd a cappellagrupp från Skåne som turnerar runt i världen, kommer till Gotland har sin förklaring. Jens Friis-Hansen var med och startade gruppen i slutet av 1980-talet, och var även med på den skiva på vilken gruppen tog sig an Queens ”Bohemian rhapsody”.

– Vi trängde in en manskör i studion och försökte följa originalet så nära som möjligt, berättar han.

För några år sedan flyttade Jens Friis-Hansen till Gotland och sedan 2015 leder han Kräklingbo manskör.

Artikelbild

”Bohemian rhapsody” är en av de sånger som ska framföras på söndag. Att göra egna arrangemang av pop- och rockmusik har blivit Vocal Six signum, och Sjungfesten innehåller även bland annat gruppens arrangemang av Beach Boys ”Good vibrations” och Beatles ”Hey Jude”.

Allmänheten får en möjlighet att ta del av sångerna i Kultudralen, men för körsångarna startar körfesten redan på fredag.

– Då kommer Vocal Six till Gotland. Vi kör igång direkt och håller en workshop under lördagen och söndagen ända fram till konserten, berättar Jens Friis-Hansen.

Kräklingbo manskörs 60-årsfirande inleddes på valborgsmässoafton, då Susanne Alfvengren kom för att sjunga tillsammans med kören. Det fortsatte på nationaldagen, då manskören framträdde tillsammans med Gotlands gosskör i Roma. Då deltog även tre av de nyanlända ungdomar som kommit till Gotland. De sjöng en egen sång tillsammans med kören, ett nummer som kommer att framföras även på söndag.

Efter Sjungfesten fortsätter firandet i december. Susanne Alfvengren kommer tillbaka för två konserter i samband med lucia.

– Det blir förmodligen en konsert i Gammelgarns kyrka och någonstans på Sudret, säger Jens Friis-Hansen.