Alicia Larsson och Siri Iversen-Ejve är nyblivna medlemmar i galleriföreningen och det är här som de har lärt känna varandras måleri.

Alicia, som har bott i Visby i tio år, är halvspanjorska och har studerat konst i Frankrike och Spanien. I sin konst inspireras hon av efterkrigstidens stora spanska konstnärer. Alicias måleri kom i skymundan när hon fick man och barn, men en 40-årspresent i form av en blank duk fick henne att börja måla igen.

Siri Iversen-Ejve kommer från Stockholm och har studerat vid Kunstakademiet i Oslo. För två år sedan flyttade Siri till Fårösund och i våras fick hon Region Gotlands kulturarbetarstipendium. Under sommaren har hon sedan medverkat i flera utställningar, bland annat i kyrkornas konstrunda, där Siris utställning "Varifrån kommer hotet?" fanns i tornrummet i Bunge kyrka.

Artikelbild

När Siri och Alicia möttes i galleriföreningen fann de flera gemensamma nämnare i sin konst.

Båda låter färger flöda och båda utgår från sina känslor eller personliga historier.

– I mitt måleri utforskar jag saker som har påverkat mig. Ljus, ljud  – och som här –  känslor, säger Siri Iversen-Ejve.

– Jag ser mig själv som en expressionistisk avbildare av emotionella situationer, förklarar Alicia Larsson.

Artikelbild

| Alicia Larsson får tankarna till kalligrafi.

Både jobbar också med ett abstrakt oljemåleri, som ibland kan bära iväg åt sitt eget håll.

– Det är som en resa. Ibland blir det något helt annat än jag tänkt mig, förklarar Alicia.

Artikelbild

Hon ser den abstrakta konsten som ett eget språk och kunde konstverken på väggarna på Galleri Gotland tala så skulle det bli ett temperamentsfullt och engagerat samtal.

Alicia Larsson målar kraftfullt med bredpenslar, ibland i svart, ibland i pastell.

Artikelbild

– Jag kallar min utställning "The skin I live". Det betyder att det här är jag. Det är mycket personligt, förklarar hon.

Siri Iversen-Ejves del av utställningen heter "Got me closer" och i sitt måleri har hon här vänt blicken inåt, gått sig själv nära och utforskat sina känslor kring olika händelser i livet.

Artikelbild

| Siri Iversen-Ejve bidrag till utställningen är hämtade från serien ”TSAMRÄN”.

Den som tycker om att få en verbal ingång till abstrakt konst kan ta avstamp i hennes känsloväckande titlar som "När du försvann tappade jag styrkan", "En dag ska jag påbörja kuren" eller "En längtan efter att ett nytt liv ska bli till, en instinkt som kommer att komma".

Siri Iversen-Ejve fluffar och drar ut sina färger till formationer som för tankarna till vattenfall och moln, stumma bergväggar och starkt motljus. Allt presenteras på dukar som monterats på runda MDF-skivor.

Artikelbild

– För ska man plocka fram en känsla ur bröstet, då är den rund – inte fyrkantig, förklarar Siri.