Kulturrum letar fler hyresgäster

Om en månad flyttar Gotlands Kulturrum in i Kulturskolans gamla lokaler. I veckan var det visning för intresserade.

 Innan visningen satte igång samlades deltagarna på gården och fick lite allmän information från föreningen Gotlands Kulturrum.

Innan visningen satte igång samlades deltagarna på gården och fick lite allmän information från föreningen Gotlands Kulturrum.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2019-11-14 14:29

Regionen överlämnar inom kort de fem hus i centrala Visby, som tidigare inrymde Kulturskolan, till föreningen Gotlands Kulturrum. För att locka fler hyresgäster höll Kulturrum en visning i tisdags. Ett tiotal personer kom till Specksrum för att se sig om i de olika husen, där hantverkarna fortfarande arbetar för fullt.

– Jag vill ha en ateljé, helst en egen men med andra omkring mig som jag kan få inspiration av. Och så vore det bra med tillgång till en större lokal där jag kanske kan hålla kurser, säger konstnären och Ekstabon Marie Larsson.

Ungefär hälften av lokalerna är tingade så det finns plats kvar för den som är intresserad. Förutom fler hyresgäster söker Kulturrum också någon som vill driva ett café i lokalerna.

– Det finns 40-60 arbetsplatser, det går inte att säga exakt eftersom alla har helt olika behov. En keramiker behöver ju mer plats än till exempel en journalist, säger Linnéa Grimstedt, ordförande för Gotlands Kulturrum.

För att husen skulle kunna användas igen krävdes att ventilationen förbättrades och att husen fick godkända utrymningsvägar. Arbetet med det pågår fortfarande men ska vara klart till inflyttningen. Det är regionen som bekostar renoveringen men kostnaden läggs på hyran och på litet längre sikt kommer regionen att få tillbaka sina pengar. 

– Det ska bli ett nollsummespel för regionen, säger Linnéa Grimstedt.

I det som tidigare hette La Scala-salen, ett av de stora rum som kommer att hyras ut för tillfälliga arrangemang, står Cissi Iversen och tittar. Hon vill ha en mindre lokal där hon kan hålla till men vill också gärna ha möjlighet att hyra ett större rum vid behov. Hon har ännu inte bestämt sig för om hon vill hålla till i Kulturrum, först vill hon veta vad hyran skulle bli. 

– Den är väldigt viktig, jag vill kunna ha lokalen under en längre tid.

Vad rummen kostar varierar, från det billigaste som ligger på 1 500 kronor per månad, till det dyraste som kostar 10 000. För de som vill dela rum kan Kulturrum hjälpa till med att pussla ihop hyresgäster med varandra så att det ska fungera. Samtidigt är det viktig att ha en stor bredd på verksamheterna, berättar Linnéa Grimstedt. I mitten av december får föreningen tillträde till lokalerna och den 24-26 januari blir det stor invigningfest.

– Det kommer att bli en jättestor grej, säger Linnéa Grimstedt. 

Marie Larsson, konstnär och Ekstabo, ser sig om i Kulturskolans gamla lokaler. Det kan bli aktuellt att hyra ett rum, men det måste vara en rimlig hyra.
Marie Larsson, konstnär och Ekstabo, ser sig om i Kulturskolans gamla lokaler. Det kan bli aktuellt att hyra ett rum, men det måste vara en rimlig hyra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!