Ida sings the blues för kvinnors rätt

Ida Andersson Band gjorde en hyllningskonsert till kvinnlig rösträtt. Musik från konserten sattes ihop till ett nytt album.

Ida Andersson Band har gett ut en samling med 13 blueslåtar på Spotify, från en hyllningskonsert till kvinnlig rösträtt. På bilden Ida Andersson, Fia Nordström och Christopher-Robin Maurin.

Ida Andersson Band har gett ut en samling med 13 blueslåtar på Spotify, från en hyllningskonsert till kvinnlig rösträtt. På bilden Ida Andersson, Fia Nordström och Christopher-Robin Maurin.

Foto: Edvin Högdal/arkiv

Musik2019-10-30 15:09
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny skiva

Ida Andersson Band

Wild Women´s Blues- Live in Visby

Capstan records

I våras gjorde Ida Andersson Band, IAB, en konsert på Joda i Visby som en del i firandet av den kvinnliga rösträttens första hundra år i Sverige. 13 nummer från konserten sattes ihop till samlingen "Wild Women´s Blues- Live in Visby". Bandets gitarrist, Christopher-Robin Maurin har producerat skivan, som finns åtkomlig på Spotify och andra plattformar på nätet, men däremot inte ges ut som CD.

Låtval och framförande är, för den som sett IAB på scen, bekant. I positiv bemärkelse. Idas sång är intensiv och i sammanhanget närmast uppfordrande. Hennes patos för rättvisa är inte att ta miste på och några korta mellansnack om rösträtt, det våld kvinnor utsätts för och om bluesens ursprung är väl valda i sammanhanget. Musiken är funkig, bluesig – såklart, och rejält svängig. Med flera vokalinsatser och en bred skara instrumentalister blir det också varierat och spännande att lyssna på.

Musiken är, som ofta när det gäller IAB, hämtad från en rad kvinnliga artisters låtskatter; Koko Taylor, Tina Turner, Rickie Lee Jones, eller inspirerad av deras tolkningar, som Nina Simones version av poeten Langston Hughes "Backlash blues".

På låtarna medverkar IAB; Ida Andersson Jupiter, Edvin Holm, bas, Linn Klintberg, sång och percussion, Johan Larsson, trummor, Albin Linder, saxofon, flöjt och sång, Christopher-Robin Maurin, gitarr, samt dessutom Johan Carlgren på klaviatur och Fia Nordström med sång.