Pugh smickrad över jubileumskonsert

I morgon onsdag fylls Cirkus i Stockholm för att hylla Pugh Rogefeldt. Då spelas hela hans debutalbum i en unik konsert.

Jojje Wadenius och Pugh Rogefeldt under inspelningen av "Ja dä ä dä" 1969. På onsdag står de tillsammans på scen vid en hyllningskonsert på Cirkus i Stockholm. Med ryggen mot kameran bortgångne producenten Anders Burman.

Jojje Wadenius och Pugh Rogefeldt under inspelningen av "Ja dä ä dä" 1969. På onsdag står de tillsammans på scen vid en hyllningskonsert på Cirkus i Stockholm. Med ryggen mot kameran bortgångne producenten Anders Burman.

Foto: Leif Helde

Musik2019-10-15 10:02

Pughs banbrytande album "Ja dä ä dä" gavs ut 1969, för 50 år sedan. När den kom liknade den ingenting annat, inte minst var ju texterna på svenska.

Men just då, som 22-åring, gjorde han ingen större omvärldsanalys. Han bara gjorde. Precis som han fortsatt med karriären igenom. Han är medveten om att den publik som följt honom har tvingats ha tålamod.

Redan i början gick han alltså en alldeles egen väg.

– Jag tänkte varför engelska där samma fraser används igen och igen. Det är så fantasilöst. Så jag tog ord från vardagen och fick dem att smälta in i musiken, ”Dä ä bra, dä ä fint” och sånt. Jag hade ingen koll på vad andra gjorde, säger Lokrume-bon.

Under sommaren har Pugh och hans gotländska band gjort ett antal spelningar runt om i landet, då med repertoar från hela karriären, helt utsålt på de allra flesta ställen. Även i Visby drog han byst med folk till S:t Nicolai i juli, en lättnad då han var osäker på om hemmapubliken alls skulle bry sig.

Jubileumsspelningen, initierad av konsertarrangören Live Nation, genomförs med ett annat band. Den här gången består orkestern av Ola Gustafsson, Jerker Odelholm, Andreas Dahlbäck, Martin Hederos och skivans originalgitarrist Jojje Wadenius.

Pugh själv är laddad inför konserten, rent av smickrad över att den kommit till stånd. Och skivan tycker han står sig bra, trots sina femtio år på nacken.

Under förberedelserna inför konserten på Cirkus har det slagit honom hur förvånansvärt modern den faktiskt låter.

– Ett tag kändes den rätt främmande, jag lämnade ju det psykedeliska efter den och ”Pughish”, men nu älskar jag den, säger han.

Andreas Dahlbäck, sedan i april boende i Bro, har under sommaren suttit bakom trummorna på Ulf Lundells turné. Nu blir han den andra generationen Dahlbäck som backar upp Pugh.

Andreas pappa Erik, Kapten kallad, satt bakom skinnen en tid på 70-talet. Andreas minns hur han fick hänga bakom scenen på Konserthuset i Stockholm.

– Pugh och Marie Bergman var på turné, det var 1975, jag var åtta år, jag kommer ihåg hur de drack öl och rökte, det minns jag väldigt tydligt.

Han ser fram mot att spela ”Ja dä ä dä” från början till slut. Men det finns också en svårighet i musicerandet, originaltrummisen Janne ”Loffe” Carlsson avled 2017 och det är hans sätt att spela Dahlbäck vill närma sig.

– Han kom från jazzen och det psykedeliska, ingen beat-trummis. Jag har övat under sommaren, för publiken som kommer vill man det ska låta som på plattan.

I juli uppträdda Pugh Rogefeldt i S:t Nicolai ruin, då med sitt gotländska band.
I juli uppträdda Pugh Rogefeldt i S:t Nicolai ruin, då med sitt gotländska band.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!