Helleblad på turné med Iron Maiden

I pojkrummet i Lau stod Stefan Helleblad och övade på Iron Maiden-riff. I sommar delar han scen med sina barndomsidoler.

Stefan Helleblad är gitarrist i nederländska bandet Within Temptation. I april väntar en diger Europa-turné och i juli tre konserter som förband till ikoniska Iron Maiden.

Stefan Helleblad är gitarrist i nederländska bandet Within Temptation. I april väntar en diger Europa-turné och i juli tre konserter som förband till ikoniska Iron Maiden.

Foto: Edvin Högdal/arkiv

Musik2019-11-14 09:01

Med start i Perth, Australien, ger sig heavy metal-ikonerna Iron Maiden den 1 maj ut på "Legacy of the Beast tour", vilken tar dem runt hela världen.

Vid tre konserter i Europa får de sällskap av nederländska Within Temptation som förband, i vilket Stefan Helleblad ingår som gitarrist.

Han har rent av lite svårt att ta in att det hela faktiskt är sant.

– Det är helt sjukt, jag har alltid varit ett stort fan av deras musik. Det ska bli en fantastisk upplevelse.

Det är inga småarenor det handlar om. Within Temptation värmer upp publiken på PG Norodwy i Warszawa 5 juli, på Estadio Nacional i Lissabon den 23 juli och två dagar senare på Olympiastadion i Barcelona.

Är så länge har inte nervositeten smugit sig på.

– Men jag kan garantera att det kommer. När jag var 14 stod jag och spelade Maiden-låtar på mitt rum...och nu ska vi lira på samma konserter. Helt galet, säger Stefan Helleblad.

Sedan fyra år bor han i Stockholm och ägnar sig på heltid åt musik. 2004 kom han för första gången i kontakt med Within Temptation,  som sedan sent 90-tal är en gigant i sin genre. Tung symfonisk metal med sångerskan Sharon den Adels röst i fokus.

2011 blev Stefan med sin gitarr en aktiv del av bandet. Det blir många resor fram och tillbaka till Nederländerna där gruppen har sin bas.

Within Temptation är aktuellt med ett album, "Resist", och ger sig i april ut på en omfattande Europa-turné, också det på rejäla arenor som O2-arena i London och Velodrom i Berlin.  Det bli 18 spelningar på en månad i flera av Europas största städer.

Han har vant sig vid ett liv på turné, Stefan. I början av 2019 gjorde bandet Nordamerika från öst till väst, sommaren tillbringades med festivalspelningar i främst Europa men också en avstickare till Sibirien. Och så där har det varit i många år.

Det händer att han reflekterar över hur lyckligt lottad han är, att kunna livnära sig på sin hobby.

– Jo, ibland slår det mig att jag faktiskt gör det jag gör. Ja, vad ska jag säga? Det är inte klokt.

Även om Stefan relativt nyligen flyttade till Stockholm håller han tät kontakt med hemön. Här finns familj och här har också det svenska band han ingår i sin bas, Jono. Arbetet är nu inriktat mot ytterligare ett album.

Iron Maiden kommer även till Sverige på sin världsturné. 27 juni spelar bandet på Ullevi, den gången dock med Alter Bridge och Airbourne som supporting acts.

Iron Maiden, med sångaren Bruce Dickinson i spetsen, turnerar under 2020 med "Legacy of the beast tour".
Iron Maiden, med sångaren Bruce Dickinson i spetsen, turnerar under 2020 med "Legacy of the beast tour".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!