De ska sätta musiktävlingen på kartan

Imagine, musiktävlingarnas underdog, har kämpat med att nå ut till fler unga i många år. "Alla borde ta chansen", säger Vera Kebbe.

Elin Andersson, Hannes Österdahl Östborn och Jenny Berg i Korus, som besöker några av öns skolor under veckan för att berätta om erfarenheterna från Imagine.

Elin Andersson, Hannes Österdahl Östborn och Jenny Berg i Korus, som besöker några av öns skolor under veckan för att berätta om erfarenheterna från Imagine.

Foto: Edvin Högdal

Musik2019-11-13 15:01

Det nya namnet på musiktävlingen Musik direkt har inte riktigt slagit rot i det allmänna medvetandet. Wikipedia-artikeln om fenomenet inleds talande nog "Musik Direkt (numera Imagine)".  

Men nu ska det bli ändring på det. Under gårdagen inledde den lokala samordnaren Vera Kebbe en propagandaoffensiv som ska sätta Imagine på kartan. Först pressträff med lokalmedierna, sedan en skolturné med segrarna från regionfinalen i våras.

– Vi har sett en nedgång i antal anmälningar över hela landet på senare år. Problemet, tror jag, är att folk inte har koll på vad Imagine är nu för tiden – och hur bra det blivit. Vi är i dag betydligt bättre på att lyssna till ungdomarna själva och vad de vill ha ut av upplevelsen. Och vårt tidigare namn hjälpte inte, säger Vera Kebbe. 

Imagine är en rikstäckande, jurybedömd tävling som vänder sig till unga i åldern 13-21. Deltagarna bedöms utifrån kriterierna musikalisk kvalitet, kommunikation och utstrålning, originalitet och personlig tolkning, samt sceniskt helhetsintryck. Under senaste Imagine-tävlingen gick popbandet Korus segrande ur delfinalen på Gotland. Någon pallplats på riksfinalen i Gävle blev det emellertid inte för Erik Wassman, Vidar Holst, Elin Andersson, Jenny Berg och Hannes Österdahl Östborn i Korus. 

– Det kändes som att få en riktig käftsmäll när vi hörde de andra banden spela på finalen. Flera av dem hade kommit väldigt långt i sin utveckling. Inte bara att de var samspelta, de hade ett eget, genomtänkt sound, säger Elin Andersson.

En käftsmäll alltså, men i positiv bemärkelse, förtydligar genast Hannes Österdahl Östborn.

– Framför allt var det oerhört inspirerande och sporrande att vara där. Dessutom lärorikt. Vi fick lära oss marknadsföring, Stim och annat som är viktigt att ha koll på om man vill in i branschen, säger han. 

Under den här och nästa vecka ger sig återstoden av Korus (två av fem har flyttat till fastlandet sedan finalen) ut på vägarna för att spela och berätta om Imagine. Södervärnskolan, Fenix Ungkulturhus och Guteskolan är några av hållplatserna.

– Jag hoppas att fler tar den här chansen. Imagine är ett utmärkt sätt att träffa andra som håller på med musik. Det är aldrig för tidigt att börja bygga sitt nätverk, säger Vera Kebbe.  

Imagine Gotland arrangeras av Gotlandsmusiken i samarbete med en rad organisationer. Anmälningstiden går ut 14 februari. 

Så här såg det ut när Korus uppträdde under regionfinalen i mars.
Så här såg det ut när Korus uppträdde under regionfinalen i mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!