Edward Snowden – hjĂ€lte eller förrĂ€dare?

Björn G Stenberg har lĂ€st Edward Snowdens sjĂ€lvbiografi – en bra och viktig pĂ„minnelse om hur övervakade vi Ă€r.

Edward Snowden Àr född 1983 i North Carolina, USA. Han befinner sig sedan 2013 i exil pÄ hemlig ort.

Edward Snowden Àr född 1983 i North Carolina, USA. Han befinner sig sedan 2013 i exil pÄ hemlig ort.

Foto: Svein Ove EkornesvÄg/TT

Litteratur2019-09-28 06:45

HjÀlte eller förrÀdare? Uppfattningarna om Edward Snowden Àr delade beroende pÄ vem man talar med. Hans personliga mod kan dock ingen betvivla.

Det har gĂ„tt sex Ă„r sedan Snowden bröt med den amerikanska underrĂ€ttelsetjĂ€nsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna lĂ€sa alla mejl, avlyssna alla telefoner och lĂ€sa alla textmeddelanden – jorden runt. 

VĂ€rlden chockades, Ă„tminstone för stunden. Nu har det hela Ă„tergĂ„tt till det slags normalitet som tycks infinna sig efter det mesta. PĂ„ nĂ„got vis tycks det bara gĂ„ att ha en tanke i taget i huvudet och nu Ă€r det klimatfrĂ„gan. Inget fel i det, men Snowdens bok Ă€r en viktig pĂ„minnelse om hur övervakade vi Ă€r – för att inte tala om hur mycket vi helt enkelt bjuder pĂ„. Ta bara en sĂ„ enkel sak som att du nĂ€mner nĂ„got i ett mejl och vips "rĂ„kar" Facebook ha en annons om det sekunden efter!

Edwards Snowdens uppmĂ€rksammade bok "I allmĂ€nhetens tjĂ€nst" faller i tvĂ„ delar. Dels Ă€r det en sjĂ€lvbiografi, frĂ„n födseln fram till nu i hans 36-Ă„riga liv, dels en noggrann beskrivning av hur han Ă€r med och bygger upp det övervakningssystem som han sedan tar ett sĂ„ resolut avstĂ„nd frĂ„n. Den sistnĂ€mnda delen Ă€r onekligen intressant, men lastad med för mĂ„nga systemtermer och förkortningar. Vill man bara Ă„t hans sammanfattning av det digitala lĂ€get rekommenderas sista kapitlet – viktig lĂ€sning!

Snowden skildrar sin barndom i ljusa fĂ€rger. Han vĂ€xer upp pĂ„ olika militĂ€rbaser med en stamanstĂ€lld pappa som han beundrar. Man fĂ„r nĂ€stan sjĂ€lv ett slag pappakĂ€nslor för Snowden dĂ€r han blickar som en sorgsen hundvalp pĂ„ omslaget. Men under ytan finns en mĂ€nniska med en stark övertygelse – och som vĂ„gar stĂ„ upp och ta konsekvenserna fullt ut.

Det var hĂ€ndelserna den 11 september 2001 som fick Edward Snowden att vilja försvara sitt land. Han rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult Ă„t USA:s signalunderrĂ€ttelsetjĂ€nst. Men den massövervakning som blev följden kĂ€nde han ett alltmer stegrade motstĂ„nd till. 

Snowden sĂ€ger sjĂ€lv att han Ă€r i just allmĂ€nhetens tjĂ€nst, och hĂ€vdar bestĂ€mt att han inte stĂ„r i beroende till Ryssland i sin ryska exil. Hur han har det i Ryssland just nu framgĂ„r lite tunt, han har sin Ă€lskade Lindsay Mills hos sig men verkar fortfarande behöva förklĂ€ sig pĂ„ den hemliga ort dĂ€r han bor. 

HjÀlte? SjÀlvklart!

Litteratur

Edward Snowden

I allmÀnhetens tjÀnst

Övers. Stefan Lindgren

Leopard förlag

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!