Bergmancenter får statligt stöd

Bergmancenter på Fårö får 1,5 miljoner kronor om året från staten. Det står klart när regeringen nu presenterat sin budget.

Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef på Bergmancenter, gläds över regeringens besked.

Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef på Bergmancenter, gläds över regeringens besked.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Kulturpolitik2019-09-18 10:50

Verksamheten vid Bergmancenter på Fårö ser nu ut att vara säkrad för den närmaste tiden. På onsdagen presenterade regeringen budgeten för 2020 och där ingår 1,5 miljoner kronor i statligt anslag till Bergmancenter. Centrets verksamhetsledare, Cristina Jardim Ribeiro, gläds åt beskedet:

–  Vi är helt överväldigade och väldigt glada, är det första hon säger när vi når henne på telefonen.

Hon hade förstås hoppats på ytterligare en halv miljon kronor:

– Men med det sagt så är vi ändå jättenöjda över beskedet. Nu slipper vi leva ur hand i mun och kan planera konkret för tre år framåt. Det tar tid och kraft att söka projektstöd och projektpengar kan inte användas till den löpande verksamheten utan ska gå till projekten. Men nu har vi en långsiktig finansiering året runt. Det gör all skillnad i världen. Vi kan till exempel fortsätta vår satsning på barn och unga, säger Cristina Jardim Ribeiro.

Hon ser kulturdepartementet och regeringens besked som ett kvitto på att det Bergmancenter uträttar är viktigt och att även Region Gotland gör rätt som stöttar centret. Och hon menar att lokal och nationell kulturpolitik på den här punkten nu går hand i hand. 

– Stödet från staten är viktigt för att vi ska kunna nå ut, att vi får muskler för att arbeta med våra visioner. Ja, för att vi ska finnas kvar, fortsätter hon.

Bergmancenter har årligen mellan 8 000 och 10 000 betalande besökare. Inräknat alla andra besök, under Bergmanveckan och annars, så räknar Cristina Jardim Ribeiro att uppemot 15 000 människor är i kontakt med Bergmancenter under ett år. Hon kom in som verksamhetsledare under jubileumsåret för Ingmar Bergman och upplever därför nu sitt första år på centret under lite mer "normala" omständigheter. Nu har regeringen visat sitt stöd för verksamheten. Tidigare har Filminstitutet gjort det samma och hjälpt till med en ny filmprojektor.

– Så att vi äntligen kan visa film med bra kvalitet.

Styrelsearbetet för Bergmancenter är idag i harmoni, menar Cristina Jardim Ribeiro, något som inte var fallet för några år sedan.

– Styrelseledamöterna har ett otroligt engagemang och ordföranden Jannike Åhlunds kontakter och kunskaper är ovärderliga.

Hon tycker att också dialogen med kulturdepartementet och med de båda gotländska riksdagsledamöterna fungerat bra.

Bergmancenter håller öppet torsdagar till söndagar månaden ut och öppnar sedan åter i maj.

Bergmancenter får 1,5 miljoner i kulturdepartementets budget de närmaste tre åren.
Bergmancenter får 1,5 miljoner i kulturdepartementets budget de närmaste tre åren.
Karta: Bergmancenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!