Pierre lärde sig förstå de stora känslorna

I helgen invigs en ny utställningshörna på Coop Gråbo. Först ut är fotografen Pierre Wilén, som skildrar mänskliga möten i text och bild.

Albin Karlsson förevigad på "Journey", en av bilderna som Pierre Wilén ställer ut i Coop Gråbos lokaler. Utställningen invigs lördag.

Albin Karlsson förevigad på "Journey", en av bilderna som Pierre Wilén ställer ut i Coop Gråbos lokaler. Utställningen invigs lördag.

Foto: Pierre Wilén

Konst2019-11-08 12:20

Den som passerat kassan i livsmedelsbutiken på Gråbo har hittills mötts av några stolar och en mer eller mindre tom vägg. Nu blir det ändring på det. Biträdande butikschefen Emilia Lindkvist har bestämt att utrymmet framgent ska användas som mötes- och utställningsplats. Nyheten kom lägligt för fotografen Pierre Wilén, som under en tid hade sökt efter lämplig lokal till ett kommande projekt.

– Jag tycker att det här är ett helt fantastiskt initiativ av Emilia. Gråbo har fått en oförtjänt tråkig stämpel. För mig betyder det mycket att jag får ställa ut just där. Här möts människor i alla åldrar, från alla kulturer, säger Pierre Wilén, som själv bor i Stånga. 

Det här med möten är också kärnan i hans utställning. "Tack för att du finns", som den heter, tar avstamp i konstnärens mångåriga arbete med barn och unga, dels som lärare på Kulturskolan, dels som kontaktperson för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– "Tack för att du finns" var något jag fick höra från en bekants barn. Det var under Medeltidsveckan, han var runt 11, 12 när han tog mig åt sidan och berättade hur mycket jag betytt för honom. Först förstod jag ingenting – vad hade jag gjort som var så speciellt? Jag lever själv med en diagnos, och den medför ibland problem att greppa stora känsloyttringar. I samband med den upplevelsen började jag skriva ned små poetiska betraktelser, som ett sätt att förstå den här typen av möten mellan människor.

Texterna utgör ryggraden i utställningen. Till dem har Wilén fogat ett tjugotal fotografier som tagits vid olika tillfällen under åren, alla analogt. 

– Situationerna och personerna på bilderna har inget med texterna att göra rent bokstavligen, men de hänger ihop tematiskt. I alla fall gör de det för mig. Det ska bli spännande att se hur betraktaren tolkar det, för det är ju där, i mötet, som det verkligt intressanta sker i konsten, säger Pierre Wilén. 

Tillbaka till den där upplevelsen på Medeltidsveckan för snart tio år sedan. Hjälpte skrivandet honom att förstå 12-åringens plötsliga ömhetsbetygelse?

– Jag tror att det handlar om att vi alla vill bli sedda för vilka vi är. Jag säger alltid till brukare att jag tolererar inga fasader, du ska bara vara dig själv. Först då kan man mötas på samma villkor, och det är då en trygghet och tillgivenhet kan uppstå. 

Utställningen invigs i morgon.

"Tack för att du finns" blir Wiléns andra utställning. Han har tidigare figurerat på Kulturmagasinet i Ekeby.
"Tack för att du finns" blir Wiléns andra utställning. Han har tidigare figurerat på Kulturmagasinet i Ekeby.
Karta: Coop Gråbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om