Kusinerna har lärt sig att musiken är viktigast

Musikaliska kusinduon We Ahr singeldebuterar med en trallvänlig visselsignal. ”Genom det här har vi lärt oss att musik, det är livet” säger Gabriel Bergman Lahovary.

Kusinerna i duon We Ahr, Jacob Lahovary Olsson och Gabriel Bergman Lahovary. På fredagen ger de ut debutsingeln "This is what I learned".

Kusinerna i duon We Ahr, Jacob Lahovary Olsson och Gabriel Bergman Lahovary. På fredagen ger de ut debutsingeln "This is what I learned".

Foto: Adam Ambrelius

Gotland2020-08-14 19:03

Vi kommer till den där catchy visselmelodin i låten ”This is what I learned”, men först ska vi reda ut namn och släktskap i We Ahr-duon.

Det är i Ar på norra Gotland – eller Ahr som det tidigare stavades – som Gabriel Bergman Lahovary och kusinen Jacob Lahovary Olsson har sin gemensamma plats.

– Vi har tillbringat många somrar i stugan där och har båda en stark anknytning dit, när Jacob kom på namnet kändes det givet, berättar Gabriel.

Han är son till radioprofilen André Lahovary och uppvuxen i Lokrume. Han minns bygdegårdsfesterna där och sin tid i konstellationen Jonssonsligan som spelade barnkalasjazz. 2005 flyttade han, 21 år gammal, till Stockholm.

I höstas gav Gabriel ut låtar under namnet This Is Us, en konstellation tillsammans med Emely Halma.

Han var, berättar han, i ett musikaliskt flow när samarbetet tog slut, så vad skulle han då göra med alla låtgrunder han skapat?

– Jag hörde av mig till Jacob, vi hade gjort någon låt på skoj tidigare, och frågade om han ville hänga på. Han nappade direkt, vi satte igång i februari.

Nu har de båda kusinerna smält samman i We Ahr. Gabriel kommer från hardcore och skrikpunk, Jacob är mer singer/songwriter, tillsammans låter de inga idéer vara för udda för att testas.

– Idéerna flödar, på första låten spelar jag ukulele, det kan jag inte men spelar ändå, det är så vi gör, vi har roligt, säger Gabriel.

De har kontrakt med Westin Promotion, som har bland andra Björn Skifs i sitt stall. Där får de hjälp att höras och synas i det stora flödet av ny musik.

Debuten ”This is what I learned” ges på fredagen ut på streamingtjänsterna, under hösten kommer ytterligare några låtar. Alla i olika stilar, som en varierad spellista, den gemensamma nämnaren är kusin Jacobs sång.

Debuten har en tillhörande egenproducerad video, inspelad i såväl Stockholm som på norra Gotland; i Bunge, Fårösund och på Fårö.

Han är nöjd med debutsläppet, Gabriel. Han har märkt att den somriga visselmelodin sätter sig hos dem som lyssnar.

– Det här är det största och viktigaste jag gjort inom musiken, så länge det är roligt satsar vi. Vi har verkligen kul ihop och har kommit närmre varandra som kusiner.

This is what I learned, alltså. Så vad är det du lärt dig?

– Att utmana varandra musikaliskt, att ha jävligt kul tillsammans och att…ja, att musik är det viktigaste i livet.

Gabriel Bergman Lahovary arbetar med film och redigering och har producerat videon till den sommartralliga debutlåten.
Gabriel Bergman Lahovary arbetar med film och redigering och har producerat videon till den sommartralliga debutlåten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!