Nora gör en roll i "Filip och Mona"

Nora Ericsson har en roll i pågående tv-serien "Filip och Mona". "Det var en utmaning" säger hon.

Nora Ericsson har en roll i pågående SVT-serien "Filip och Nora".

Nora Ericsson har en roll i pågående SVT-serien "Filip och Nora".

Foto: Privat

Kultur2019-11-06 13:13

Gotländskan Nora Ericsson spelar rollen som "Hanna" SVT-serien, vilken hade premiär helgen som gick. En biroll som dyker upp då och då under seriens gång, men icke desto mindre hennes första större filmroll.

"Filip och Mona" handlar om utbrända gynekologen Mona som fått arbetsträning i en matbutik där Filip blir hennes handledare. Huvudrollerna spelas av William Spetz och tidigare Hörsne-bon Anna Granath.

Nora Ericsson, som spelat teater hela livet, har tre år på scenskolan i Stockholm bakom sig. Hon rekommenderades till seriens regissör Jens Östberg av Pauline Wolff, aktiv inom Gotlands improvisationsteater.

– Och samma dag jag tog examen kom ett sms om att jag var välkommen till provinspelning, berättar 26-åringen.

Det var i juni, i augusti spelades merparten av avsnitten in, det som alltså helt nyligen fick premiär med goda vitsord av recensenterna.

För Nora, som tidigare mest ägnat sig åt scenkonst, var filmandet en utmaning. På scen gäller stora gester, på film är allting mer minimalistiskt. Trots allt är hon nöjd med resultatet.

– Jag har inte vågat se allting än, bara första avsnittet. Det var okej, men man ser alltid grejer man kan förbättra.

Under arbetet med "Filip och Mona" har Nora Ericsson alltså arbetat med skådespelaren och manusförfattaren Anna Granath, tidigare boende i Hörsne. De båda träffades första gången på en impro-kväll på Gotland.

– Vi improviserade Melodifestivalen. Nora vann! Med all rätt för hon har sådan fantastisk utstrålning och rollen i serien gör hon ju strålande med jättefin närvaro, säger Anna Granath, tidigare också livskamrat med seriens regissör.

Nora Ericsson är bosatt i Stockholm och extraknäcker här och var där det behövs en skådespelarinsats. Det har blivit en del småroller på huvudstadens många scener.

Vid årsskiftet lämnar hon Stockholm, om är tillfälligt. Under våren kan den som vill se henne skådespela på Gotland. Då är hon del i länsteaterns uppsättning av pjäsen "Hjälten på den gröna ön".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!