Trafikkaos i innerstan även för 50 år sedan

Gotland2008-05-31 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
ATT TA STUDENTEN för femtio år sedan innebar en sista muntlig tentamen som kunde vara avgörande för om det blev någon examen eller ej. "Det blev ingen festivas över studentkläckningen i går - en av abiturienterna mötte i historien ett oöverstigligt hinder för den vita mössan", skrev Gotlänningen efter den första examensdagen. Men de följande två dagarna klarade sig alla. Av de 32 nykläckta studenter var 14 flickor och 18 pojkar. Per-Anders Croon, Lummelunda, Göran Beijer, Vänge, Torgny Andersson, Västerhejde, och Sune Ronqvist, Norrlanda, var några även i dag välkända namn.
Sista examensdagen tågade studenterna till skolans eforus Biskop Anderberg för att på latin tacka för de gångna skolåren och få svar och lyckönskningar tillbaka även så på latin. 1958 var sista året denna tradition upprätthölls.

PINGSTHELGEN
i slutet av maj 1958 bjöd på högsommarvärme. 27 grader i skuggan vid Visby flygplats på annandagen och många passade på att ta årets första dopp i havet.
Men sen kom åskan. Ett blixtnedslag skadade telefonkabeln norrut från Visby vilket slog ut trådradion på hela norra Gotland och även orsakade problem i telefontrafiken.
Utanför Laus holmar slog blixten i masten på motorseglaren Dagny av Edshultshall och antände bränsletanken. De tre besättningsmännen räddades i sista stund av ett annat fartyg som befann sig i närheten. Det eldhärjade fartyget som var på 170 ton och lastat med kalksten drev på grund utanför Skarpholmen.
I samband med åskvädret inträffade ett synnerligen märkligt naturfenomen vid Herta fiskeläge.
Vattenståndet sjönk plötsligt minst en meter och torrlade stora delar av hamnen och båtarna lade sig på sida på bottnen. Efter cirka fem minuter återkom vattnet i en kraftig störtflod. Den direkta orsaken till fenomenet var inte känd men Gotlänningen spekulerade i att det skulle ha varit en tromb ute över havet som dragit upp vattnet.
Jag var själv med om en liknande händelse många år senare vid Hammarnäs fiskeläge, även då i samband med ett åskväder.

ANNANDAG PINGST
var det premiär i När bygdegård för pjäsen Nattrocken av David Ahlqvist med författaren själv i huvudrollen. Närs stora bygdegård var fullsatt till sista plats och många som tänkt sig vara med på premiären måste återvända hem sedan man resignerat i försöken att tränga sig in, skrev Gotlänningen och berömde både pjäsen och framförandet som enligt Gotlänningen gjordes av en verkligt fin samling amatörskådespelare. Det känns lite märkligt att läsa detta femtio år senare; jag fanns själv på scenen i rollen som piga.
Föreställningen spelades ännu en gång i När och sedan vid Sysne-karnevalen.

DET FÖREKOM
brottslighet bland unga även för femtio år sedan. I Alskog stal en 13-åring grannens bil. Färden slutade i ett sandtag sedan ynglingen i hög fart förlorat kontrollen över bilen. Några dagar senare kunde Visbypolisen gripa fyra pojkar i åldern 11-14 år från Väskinde som gjort sig skyldig till flera bilstölder.

TRAFIKEN I VISBY
innerstad diskuterades även för femtio år sedan:
"Att det måste tas till ganska radikala åtgärder för att få någon rätsida på det kaos som trafiken på vissa av stans gator alltmer blivit står ganska klart och många förslag har också kommit upp. Det är dock alltför många stridiga viljor för att en lösning skall kunna skymtas. Här måste den enskilda prestigen vika. Med den alltmer ökande bilismen växer kaoset och man ser med bävan fram mot sommaren och den då ökade trafiken" skrev Gotlänningen.

"TACK VARE
Gotlands Trädgårdsprodukter har trädgårdsmästarna förvandlats från arga konkurrenter till goda kolleger som lägger upp sina odlingar i bästa samförstånd" skrev Gotlänningen i en artikel och berättade att 1958 var det trädgårdsmästare Bengt Örtbrant som odlade tomater medan de andra större trädgårdarna odlade gurkor. 7 000 -
8 000 tomatplantor hade trädgårdsmästare Örtbrant i egna och arrenderade växthus. Han odlade även rosor och nejlikor i växthus medan andra satsat på krukväxter. Genom att inom Gotlands trädgårdsprodukter komma överens om vem som skulle odla vad slapp odlarna att konkurrera med varandra.

I SLUTET AV MAJ
1958 disputerade två gotlänningar med avhandlingar i gotländska ämnen; Bengt Pettersson om den gotländska växtvärlden och Lars Alfvegren om gotländska ortsnamn.
Det var enligt Gotlänningen första gången under 1900-talet som avhandlingar behandlade gotländska ämnen. Det hade inte hänt sedan "Masse" Klintberg disputerat på Laumålet.

GOTLÄNNINGEN
präglades under andra halvan av maj 1958 av nyvalet söndagen den 1 juni till riksdagens andra kammare.
Valet blev en stor framgång för centern medan folkpartiet blev den store förloraren.
På Gotland förlorade folkpartisten Johan Ahlsten i Alva sin plats i riksdagen till högerns cementdirektör Arendt de Jounge medan centerns Per Svensson, Stenkyrka, och socialdemokraternas Bengt Arweson, Gothem, omvaldes.



Läs mer om