Oro för fler privata äldreboenden

"Det står att man får erbjudande om att arbeta kvar, men säkerheten och tryggheten spolieras ju fullständigt i att gå över från att vara regionanställd till privat. Ofta sämre kollektivavtal och försämrade arbetsvillkor överlag!".

"Det står att man får erbjudande om att arbeta kvar, men säkerheten och tryggheten spolieras ju fullständigt i att gå över från att vara regionanställd till privat. Ofta sämre kollektivavtal och försämrade arbetsvillkor överlag!".

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Undersköterskor2019-11-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under hösten bestämde politikerna i socialnämnden att de ville låta förvaltningen se över om man kunde spara på ekonomin genom att lägga ut äldreboenden på privat regi.

Redan då väcktes en mindre oro bland många av oss i personalen i äldreomsorgen.

Man hoppades ändå någonstans att så inte kommer bli fallet. Men nu har man kommit fram till att det kan finnas vinst i detta, har hört talas om en siffra runt några hundra kronor/boende och vårddygn,  och på socialnämndens möte den 4 december ska nu utredningen presenteras för våra politiker.

Antingen skulle man konkurrensutsätta boenden utifrån geografiska spridda områden eller de mindre boenden med högre kostnader.

I det första alternativet finns Hemse Äldreboende med, där jag arbetar som undersköterska sedan cirka 20 år tillbaka, och Illiansgården.  Även Roma och Syrengården och Pjäsen och Fältgatan.

Det har varit dagens diskussionsämne på jobbet! Vi är oroliga och många säger, blir det privat jobbar jag inte kvar.

Det står att man får erbjudande om att arbeta kvar, men säkerheten och tryggheten spolieras ju fullständigt i att gå över från att vara regionanställd till privat. Ofta sämre kollektivavtal och försämrade arbetsvillkor överlag!

Och vad gör regionen av oss om vi inte väljer att vara kvar? Vi har ju en tryggad plats i regionen?

Tycker detta är fullständigt vansinnigt förslag och jag hoppas verkligen att regionens politiker står upp för oss anställda som varit er trogna i många, många år och slopar det här genast.

Vi är stolta och glada medarbetare, ibland trötta och besvikna på sparkrav, men vi jobbar kvar, och det gör vi av en anledning, vi älskar vårt jobb med de gamla.

Men vi vill kunna fortsätta känna en trygghet i vår anställning. Annars försvinner glädjen och orken kommer att sina. De boende kommer att bli drabbade tyvärr.

Jag vet att detta är långt ifrån ett beslut ännu men det får inte tystas ner och smygas på oss utan information! Jag och många med mig önskar att ni politiker lyssnar och tänker på oss anställda denna gång! 

Ni har redan testat detta vansinne en gång där ni sen fick backa och köpte tillbaka Pjäsen från privat boende.

Ge oss för en gång skull en riktigt bra julklapp. Skrota detta förslag, ge oss arbetsro så reder vi nog tillsammans ut denna ekonomiska strid, om vi bara får vara en del i den.