Vi ber om tolerans och öppenhet

Religion och tro2019-11-11 13:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen är det Gotland Pride igen! Viktiga frågor för varje människa lyfts åter till ytan i det offentliga samtalet. I detta sammanhang är det självklart för Svenska kyrkan att vara med.
Många, människor har fått höra att de måste anpassa sig och bli som alla andra. 
– Skriv inte med vänsterhand unge – lär dig skriva med höger hand, som alla andra. 
– Grabben, kära inte ner dig i en annan kille – rätta in dig i ledet.
– Klipp dej och skaffa ett arbete.
– Tjejer ska helst ha rosa på sig! Killar blått. 
– Följ normen! Stick inte ut! 
Vi kan alla berätta om sådana händelser i våra liv.
 

Kärlekens och mångfaldens Gud vill att du ska vara den du är. Ingen människa behöver anpassa sig. Så kan man formulera en viktig kristen princip.  Men att orka stå emot normalitetens starka krav är svårt. Pressen att passa in har knäckt många – redan i unga år. Men ge inte upp!

Jesus brydde sig på ett särskilt sätt om de människor som drabbas av andras vassa tungor. Han vände sig, med varm kärlek, till dem som inte var som alla andra, och som hånades för det. Han talade om dem som ett knäckt strå som inte skulle gå av eller som en tynande ljusveke som inte skulle släckas. Jesus sa till oss alla: Var inte rädd!
Jag hittade en liten skrynklig och handskriven lapp som låg nedanför bilden av Regnbågs-Jesus i Visby domkyrka. Någon hade i fromt ursinne formulerar en bön: ”Jag tänker inte bli som alla andra, för Jesus gillar mig så här! Amen, Amen, Amen!” Den som skrivit den där lappen sammanfattade något väldigt centralt i kristen tro.

Alltid – och särskilt i denna vecka, Gotland Pride – är det viktigt att vara tydlig: Om du inte känner dig accepterad för den du är, om du känt dig mobbad för din kärleks skull – Kyrkan är för alla oss. Detta gäller 52 veckor om året.
Dela min bön.

Kärlekens och mångfaldens Gud, till dig kommer vi med vår längtan, vår oro, våra drömmar, vår kärlek – och våra böner. 
Hjälp oss, var och en, att förstå att vi inte behöver anpassa oss, utan att du vill att vi ska vara som vi är, såsom du skapat oss.

Vi ber för alla människor som på olika sätt osynliggjorts och förföljts för sin kärleks skull. Vi ber för ett samhälle och en kultur som möjliggör att alla får vara sanna mot sig själva. 

Vi ber om tolerans och öppenhet människor emellan.

Vi ber för kärleken – Hjälp oss att vara vägröjare för din kärlek. 
En dag – ska rätten och kärleken segra. Låt oss längta, hoppas och kämpa för den dagen.  
Amen