Budskapet om allas lika värde går ut över ön

Gotland Pride startar i dag tisdag.

Gotland Pride startar i dag tisdag.

Foto: Kerstin Klint

Religion och tro2019-11-11 13:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mörkaste november exploderar Gotland av färgkavalkader och ljus. För åttonde året i rad firas Gotland Pride. Myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner uppmärksammar hbtqi-personers levnadssituation med erbjudanden om utbildning, kultur och gemenskap.

I Visby domkyrkoförsamling finns en lång och stolt tradition av en människotillvänd teologi. Våra normer utgörs av uppenbarelsen om den Gud som är kärlek, som delade liv och lidande med alla, med ett särskilt vurmande för samhällets minoriteter. Även i år kommer S:ta Maria lysas upp av regnbågens alla färger, för att budskapet om allas lika värde ska nå ut över ön. Det är ett viktigt signalvärde om var normen i ett demokratiskt och humant samhälle bör befinna sig. 

Redan andra året av Gotland Pride var det över 70 organisationer och företag som gav sitt engagemang och ställningstagande. Gotland hade hundratals regnbågsflaggor stolt vajande i en medmänsklighetens medvind, och det var många som andades ut och kunde känna tilltro till en bättre framtid med mindre risk för att utsättas för diskriminering. Endast ett fåtal mindre extremorganisationer uttryckte högt sitt missnöje över minoriteters möjlighet till lika rättigheter som övriga befolkningen. 
Men där, mitt i medvinden, ringde varningsklockor om att de framgångar vi såg måste bevakas, då historien säger att de riskerar att demonteras. Det gick snabbare än många kunde ana. Markörerna för vad en offentligt kan säga och göra gentemot minoriteter flyttas återigen bakåt. Det som tidigare skedde i mörkergränder tar nu plats i det offentliga rummet. Igen sätts etiketten ”icke tillhörig” på hbtqi-personers och andra minoriteters kläder. Det är viktigt att vi alla ser vad som håller på att hända, vilka krafter som är i rörelse och vart det riskerar att leda.

2019 är året då talet om vilka restriktioner en vill återinföra gentemot minoriteter vädras öppet, får mer och mer syre och normaliseras. Låt det också bli året då alla vi som värnar ett samhälle präglat av medmänsklighet och allas chans till delaktighet på lika villkor, tillsammans höjer vår röst i vardagen. När förändringen smyger sig på och normaliserar mörkret: Var den som sätter regnbågen över Gotland, som en löftesgivning om att din röst står på människovärdets sida. Kom gärna in i domkyrkan, kroka arm med oss och tänd ett symboliskt ljus – de många lågorna har en fantastisk potential att fördriva även ett kompakt mörker. 

Happy Pride!