Jodå drömmen lever fortfarande

" Vården måste få vara lika bra för alla oavsett storleken på plånboken".

" Vården måste få vara lika bra för alla oavsett storleken på plånboken".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Privatisering2019-12-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Anna Hrdlickas replik på min insändare.

Den som läst min text förstår nog att syftet var att lyfta det positiva i vårt samhälle. Till skillnad från dem som vill måla upp ett land i totalt förfall och lägga skulden på alla nya svenskar. 

Sanningen är den att vi fortfarande ligger högt i de flesta mätningar, vad gäller livskvalitet och välfärd. Många lever ett gott liv alltså. 

Nu tycker Anna Hrdlicka att vi ska ta lärdom av de länder som ligger högre än oss i mätningarna, men jag menar att vi redan har receptet på detta. Nämligen att avbryta privatiseringar av välfärdens olika beståndsdelar. 

Skolan måste återigen bli en sammanhållande länk i det Sverige som blir mer och mer delat. Kommunaliseringen och det fria skolvalet har starkt bidragit till att resultaten sjunkit och gett oss de problem vi nu brottas med. 

Omsorgen om våra äldre ska inte vara en marknad för det företag som betalar minst och vi måste lära oss av misstagen som gjorts inom sjukvården. Vården måste få vara lika bra för alla oavsett storleken på plånboken. Så skapas ett land som håller ihop, där människor blir ännu mer nöjda och inga syndabockar behöver utses av främlingsfientliga grupper. 

Och sist men inte minst. Det är dags att bygga ett mer jämlikt samhälle, med mindre skillnader i livsbetingelser mellan de snuskigt rika och de riktigt fattiga. Ett jämlikt samhälle är bättre för alla. Alltid.