Världens barn ser barnens baksmälla

Alkoholen kastar långa skuggor över tredje världen.

Alkoholen kastar långa skuggor över tredje världen.

Foto: Pi Frisk/TT

Missbruk2019-09-27 11:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår insamlingskampanjen Världens Barn i Sverige. Du har säkert sett någon stå med en bössa, följt galan på TV eller kanske till och med bidragit själv genom att skänka pengar till en insamling eller ringa gåvonumret under TV-galan.

I år uppmärksammar Världens Barn hur alkoholen står i vägen för positiv samhällsutveckling. För det gör den. Faktum är att alkohol påverkar 13 av de 17 målen i Agenda 2030 på ett negativt sätt. 

Men alkohol påverkar också det enskilda barnet väldigt direkt, här, nu och för barnets framtid. När föräldern lägger en stor del av sin inkomst på alkohol, tvingas barn arbeta för att äta sig mätta. När pengarna går till alkohol i stället för till skolböcker och skoluniform måste många barn avstå från utbildning. Dessutom skapar alkohol en otrygg hemmiljö fylld av våld, och missbruk i familjen är en vanlig orsak till att barn väljer att bo på gatan i stället för i ett hem där de utsätts för våld.

IOGT-NTO-rörelsen har i sitt internationella arbete länge lyft fram just alkoholfrågan som ett utvecklingshinder. Projekten som rörelsen driver tillsammans med lokala samarbetspartner visar tydligt hur fattigdom i kombination med alkohol påverkar barns möjligheter till utveckling.

I norra Thailand lever burmesiska migranter som flytt från krig och fattigdom i grannlandet Myanmar. Utan medborgarskap har varken flyktingarna eller deras barn några rättigheter i landet, vilket gör att barnen inte får tillgång till skola eller sjukvård. 

För att försörja familjen tar migranterna ofta arbete på apelsinplantagen i regionen. Alkoholmissbruk är vanligt bland arbetarna då alkoholen sägs rena dem från de gifter som de får i sig via besprutningen av apelsinerna. Konsekvensen blir en dubbel utsatthet för barnen, vi kallar den barnens baksmälla. Missbruket leder till otrygghet och våld i hemmet och familjens ekonomi förvärras. 

En studie från Sri Lanka visar att de allra fattigaste också är de som lägger högst andel av sin inkomst på alkohol och tobak. I den studerade befolkningen lade den fattigaste gruppen över 40 procent av sin inkomst på dessa varor.

Att bekämpa fattigdom är det främsta målet för världens biståndspolitik. Genom Världens Barn-insamlingen vill vi stärka barns trygghet och möjligheter att ta sig ur fattigdom.

Barn som slipper ägna all sin tid åt att ta hand om familjen har energi till att gå i skolan, tänka på framtiden, leka, fantisera och utvecklas – som alla barn har rätt att göra.