KD vill skapa trygghet för barn och föräldra

Förskola2019-12-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av Gotlands ledande socialdemokrater, Filip Reinhag, skrev nyligen en insändare i de gotländska tidningarna. 

I insändaren citerades en del av en insändare från 2018 undertecknad av Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Sara Lidqvist. Det som vi skrev om då står vi alltjämt för. Förskolan ska vara en trygg plats fri från stress, vilket kan åstadkommas bland annat genom att begränsa storleken på grupperna i förskolan, särskilt för de allra yngsta barnen. 

Vad Filip inte nämner i sin insändare är att den citerade KD-insändaren riktar sig till förra mandatperiodens (och dessvärre även denna mandatperiods) regering och innehåller ett skarpt kristdemokratiskt förslag om hur staten kan hjälpa Sveriges kommuner att finansiera minskade barngruppsstorlekar i förskolan. För Gotlands del skulle förslaget innebära ett tillskott på 24 miljoner kronor.

Men de här satsningarna har den rödgröna regeringen valt att inte genomföra. Otur för oss gotlänningar, och andra föräldrar och barn runtom i landet.

Under de åtta år, 2010-2018, som Kristdemokraterna var utanför de beslutande församlingarna på Gotland och de rödgröna styrde i majoritet såg vi inte många försök att förbättra kvaliteten i förskolan och minska storleken på barngrupperna. 

Skolverkets statistik för Gotland några år tillbaka i tiden är inte särskilt smickrande. Det var till och med så illa att man i Klintehamn med kort varsel i slutet av sommaren 2018 stängde en förskola och utökade gruppstorleken på den kvarvarande förskolan till 25-26 barn!

Men då var då och nu är nu och framtiden väntar runt hörnet. Istället för att titta alltför mycket i backspegeln vill vi blicka framåt. 

På Gotland ska vi se över vår förskole- och skolorganisation och där kommer vi kristdemokrater att, trots att vi är långt ifrån det största partiet i regionfullmäktige, arbeta på utifrån vad vi tror på: små barngrupper i förskolan, pedagogisk omsorg (förr kallat dagmamma) som alternativ till förskola och att minska skammen kring att under småbarnsåren vilja prioritera sina barn framför heltidsarbete. 

Vi tror att det sammantaget resulterar i många trygga barn som så småningom blir trygga och välmående ungdomar och vuxna.