Landsbygdsfientlig besparing på folkhögskolan

"Det är mycket pengar för en liten nämnd. Största delen av besparingen, 3,5 miljoner, föreslås nu läggas på folkhögskolan. Det motsvarar 70 procent av nämndens sparbeting. Det är orimligt" skriver företrädare för S,

"Det är mycket pengar för en liten nämnd. Största delen av besparingen, 3,5 miljoner, föreslås nu läggas på folkhögskolan. Det motsvarar 70 procent av nämndens sparbeting. Det är orimligt" skriver företrädare för S,

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Folkhögskola2019-11-20 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansstyret på Gotland, som leds av Centerpartiet, har valt att lägga stora ekonomiska besparingar på regionens alla verksamheter. 

60 miljoner under 2020 och totalt 200 miljoner fram till 2023. Detta trots att Gotland från 2020 får cirka 90 miljoner i tillskott per år från den socialdemokratiskt ledda regeringen via kostnadsutjämningssystemet.

För gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden innebär det besparingar på fem miljoner. 

Det är mycket pengar för en liten nämnd. Största delen av besparingen, 3,5 miljoner, föreslås nu läggas på folkhögskolan. Det motsvarar 70 procent av nämndens sparbeting. Det är orimligt. 

Vad det kommer att innebära för Hemse och Fårösund folkhögskolor kan vi ännu bara spekulera i men klart är att det skulle innebära drastiska förändringar. 

Förslaget, med denna besparing på folkhögskolan, är rent landsbygdsfientligt då båda våra folkhögskolor är viktiga för och bidrar stort till både Hemse och Fårösunds utveckling. 

Initiativet med folkhögskolans utveckling till Fårösund hade brett politiskt stöd när militären la ner där. Det var ett utvecklingsinriktat politiskt beslut och ett löfte till bygden. 

Satsningen i Fårösund är också en viktig och avgörande kugge i den filmsatsning vi politiskt, iallafall hittills, varit överens om. Vad händer med den om filmutbildningarna faller och Kustateljén inte längre har hyresgäster på daglig basis? 

Bara i Fårösund har folkhögskolan drygt 65 personer som bor på internat och i samhället. Att få inflyttning av den storleksordningen innebär naturligtvis mycket för livet i bygden. 

En del studerande blir också kvar på Gotland efter avslutad utbildning eller återvänder senare i livet. Folkbildningen som bildningsform är unik. Folkhögskolorna utgör i dag en viktig plats för många som står långt ifrån jobb eller vidare utbildning.

Samtidigt kan folkhögskolorna snabbt inrätta utbildningar som samhället behöver. Viktigt in denna tid då kompetensbrist är ett stort utvecklingshinder i hela landet.

En så stor besparing på en verksamhet, som kan slå så hårt mot landsbygden och våra möjligheter till bildning, kan vi Socialdemokrater aldrig acceptera. Vi kommer därför att rösta nej till förslaget på besparingar som ligger för beslut på onsdag!