Stoppa inhumana och oordnade deportationer

Flyktingpolitik2019-11-13 19:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdag 12 november planerade Sverige en stor gruppdeportation i ett chartrat flygplan från Arlanda till Kabul. 55 personer står på listan över de som ska utvisas. I samarbetsavtalet med Afghanistan står det att ”återvändandet ska ske på ett stegvist, ordnat och humant sätt”. Hur går det då till? Jo, förvarstagna kan efter att i månader ha varit inlåsta med någon dags varsel få veta att man står på listan över de som ska deporteras. I många fall hinner man inte ta farväl av nära och kära i Sverige.

Informationen om vad som kommer att hända när man kommer fram är ytterst knapp. De personer jag känner till har fått 12 500 afghani, cirka 1800 svenska kronor. Sen har de fått klara sig på egen hand i världens dödligaste och farligaste land. Några har fått hjälp av frivilligorganisationer men de flesta är helt utlämnade till sig själva. Det är varken stegvist, ordnat eller humant!?
Just nu är det mest unga män som deporteras men av de 7000 afghaner som står på tur är cirka tusen barn. Låt det inte få hända. Stoppa utvisningarna nu!