Bibliotek måste ha magasin

Bibliotek & museum2019-10-24 17:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är rent beklämmande att höra de nya cheferna, med Angelica Andersson Fihn i spetsen, hänvisa till de fina magasinen på biblioteken på Gotland som "förråd". Förråd är ett ord som för tankarna till cykelförråd, eller ett rum där man förvarar gamla, oanvända saker.

Om man är anställd på ett bibliotek talar man om magasin. Beståndet i magasinen är en naturlig del av det totala beståndet på biblioteken. Magasinen är en självklar del av biblioteksrummet, bara i en annan del av byggnaden. Att referera till dessa magasin som "förråd" visar på ignorans, okunskap och en total respektlöshet mot bokens värde och det kulturarv som biblioteken förfogar över.

Det talas även bland cheferna om att frakta bort böckerna i slutna containrar och bränna dem för att inte allmänheten ska uppröras om de kastas öppet på återvinningen. Vilket mörker! 
Så går det när chefer från apoteket och kronofogden och gamla rektorer sätts vid rodret. Politikerna måste agera innan tjänstemännen har tillåtits att rasera hela biblioteksverksamheten på Gotland!