Nära vad man enligt 8:e budet inte bör göra

Anders R Johansson hänvisar i sitt insändarsvar till Wera Svensson till flera ställen i Bibeln.

Anders R Johansson hänvisar i sitt insändarsvar till Wera Svensson till flera ställen i Bibeln.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2019-10-07 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Wera Svensson GT 3 oktober.

Wera Svensson tycks i sin kommentar till mitt och Mickael Lundgrens arbete om nazismen på Gotland mena att denna utgåva har den stora svagheten att inte ägna ett (stort) antal sidor åt vad Stalin gjorde i Sovjet och då förmodligen även i Östeuropa, Kina och Mongoliet, spanska inbördeskriget och en rad mera sådant. 

Ja, Svensson hoppas rent av att det är måmga som ångrar att de köpt denna utgåva.
Det är inte första gången Svensson antyder ett stalinistiskt sammanhang för undertecknad, och mot detta vill jag främst anföra att hon där hamnar mycket nära vad man enligt åttonde budet inte bör göra. 

Låt mig kontra med att Wera i sin text inte tar avstånd från den lite tidigare belgiske kapitalistiske kristne kung Leopolds förslavande och nära nog till hälften utrotande av Kongos befolkning, och inte heller USA:s verksamhet under Vietnamkriget. 

Inte för att jag ett ögonblick tror att hon skulle samtycka till och försvara dessa gärningar eller ens på sin tid israeliternas skryt över hur många filistéer de slagit ihjäl. Men hon underlät att ta upp det.

Om inte detta stämmer till eftertanke vill jag istället hänvisa till första halvan av Lukas 23:34, och ifall inte det räcker så får vi väl nöja oss med slutraden av Lukas 22:62. Möjligen borde tankegången sen avslutas med Matteus 7:12.