Försäljning av resurskrävande fastigheter

"De stora vackra prästgårdarna var nästan samtliga mycket eftersatta i underhåll, och med omoderna energislukande värmesystem". På bilden Stenkyrka prästgård.

"De stora vackra prästgårdarna var nästan samtliga mycket eftersatta i underhåll, och med omoderna energislukande värmesystem". På bilden Stenkyrka prästgård.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Insändare2019-11-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Angående försäljning av prästgård”.

Det stämmer att Norra Gotlands pastorat sålt många byggnader den senaste tiden. 

För snart sex år sedan bildades Norra Gotlands pastorat. En stor anledning var att många av församlingarna hade det mycket ekonomiskt tufft. Det var små enheter, där ”allt” skulle finnas i form av maskiner till kyrkogårdarna, kompetent personal för olika uppdrag, men där fanns också många resurskrävande byggnader. 

De stora vackra prästgårdarna var nästan samtliga mycket eftersatta i underhåll, och med omoderna energislukande värmesystem.

50-60 år tillbaka var församlingshem ovanliga, men efterhand som sockenskolor lades ner skänktes eller såldes byggnaderna till kyrkan. De blev bra platser för verksamhet och i vissa fall pastorsexpeditioner. 

Men i dag har människors mönster ändrats – något som märkts både i församlingshem och prästgårdar. Prästgårdarna är inte lika efterfrågade som tjänstebostad längre, och flera av församlinghemmen har använts så sällan att det inte är försvarbart att ta de kostnaderna, när det finns andra som kan driva byggnaderna på ett sätt som gynnar socknen mer. Som exempel har Fole församlingshem har byggts om till fler efterfrågade fina lägenheter och istället samlas sockenborna i EFS Missionshus.

Lokrume sockenstuga har tagits över av de föreningar som vi tidigare samarbetade med där, och vi kan fortfarande hyra in oss vid behov. 

I Bunge växte verksamheten i Träffpunkten fram utifrån människors behov –  precis som det ska vara. Alla beslut som fattas inom kyrkan ska ta särskild hänsyn till barn, och med flytten till Träffpunkten blev tillgängligheten större för både barn och vuxna. 

De försäljningar av prästgårdar som gjorts, och kommer att göras, föregås av flera värderingar av mäklare. I de fall där det funnits hyresgäster sedan lång tid (minst 10 år) har de erbjudits att köpa fastigheten utifrån värderingen, vilket är brukligt (jämför med ombildning av hyresrätter till bostadsrätter). I Bunge och Stenkyrka har mäklare hjälpt till att hitta köpare. 

Alla försäljningar och större reparationer av byggnader föregås av att ärendet bereds av pastoratets fastighetsutskott, och beslut fattas sedan på kyrkorådet. 

I kyrkorådet finns representanter från alla församlingsråd, det vill säga demokratiskt valda enligt kyrkoordningen. Kyrkorådets protokoll hanteras som en offentlig handling och finns att läsa i sin helhet på pastorsexpeditionen i Lärbro. 

Pengarna som kommer in från försäljning kan återinvesteras i andra byggnader som gynnar församlingen, till exempel Träffpunkten i Fårösund. En viktig del är också att kostnaderna för drift och underhåll försvinner från pastoratets löpande budget, och pengarna kan istället användas för verksamheter som kommer församlingsborna till del – unga som vuxna. 

Pastoratets förtroendevalda tar ett stort ansvar för ekonomin och de resurser som de fått att förvalta.