Köp inte den liberala lösningen

"Cykling och bra fungerande kollektivtrafik i stÀllet för privata bilar som stÄr still 95 procent av tiden".

"Cykling och bra fungerande kollektivtrafik i stÀllet för privata bilar som stÄr still 95 procent av tiden".

Foto: Jonas Ekströmer / TT

InsÀndare2019-10-11 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nog satte jag morgonmackan i halsen nÀr jag lÀste GotlÀnningens Liberal kommentar den 28 september. Klimathotet Àr inget egentligt problem. Tekniken har lösningarna. Vi kan fortsÀtta leva som vanligt. Greta Thunberg kan börja skolan igen.

Det viktigaste Ă€r förstĂ„s att vi fĂ„r energi till vĂ„ra bilar. Det löser vi med elbatterier. För att fĂ„ tillrĂ€ckligt med elektricitet krĂ€vs storskalig utbyggnad av kĂ€rnkraften. 

Tyskland har beslutat avveckla kÀrnkraften. Fel! Nu mÄste reaktorerna Äterstartas. Kina mÄste bygga kÀrnkraftverk i mÀngd för att ersÀtta den billiga kolkraften. Goda liberaler förestÀller sig ocksÄ att vi ska flyga till Thailand med elbatterier som drivmedel.

Nya tekniska processer kommer att göra stĂ„l- och cementindustrin fossilfri. LĂ€tt som en plĂ€tt. OcksĂ„ dĂ€r behövs stora mĂ€ngder elektricitet. Ännu ett skĂ€l att bygga ut kĂ€rnkraften. Ett kĂ€rnkraftverk pĂ„ Gotland – dĂ„ slĂ„r man vĂ€l tvĂ„ flugor i en smĂ€ll. Bort med den förhatliga kalkbrytningen och elkraft i stora mĂ€ngder.

Ledaren erkÀnner att det finns en hake. Elbatterierna krÀver jordartsmetaller som finns i begrÀnsad mÀngd och ofta medför stora miljöproblem vid brytningen. SÄnt Àr till för att övervinnas. Bort med alla skygglappar kring brytning av jordartsmetaller och utveckling av mer kÀrnkraft!

Det Ă€r möjligt att till och med den liberale kommentatorn insĂ„g att hans lösningar inte Ă€r helt invĂ€ndningsfria. Kommer den miljörörelse som kĂ€mpat i Ă„rtionden för att fĂ„ bort kĂ€rnkraften att vĂ€nda helt om för att rĂ€dda klimatet? 

Kommer mÀnniskor överallt dÀr de sÀllsynta jordartsmetallerna ska brytas att lugnt lÄta sin miljö förstöras för att den privilegierade delen av mÀnskligheten ska kunna fortsÀtta öka sitt bilkörande?

Jag skulle vilja se politiska krafter som inte köper den liberala lösningen pĂ„ klimathoten. Vi har bĂ„de teknik och kunskap för att lĂ€gga om den moderna livsstilen. 

Cykling och bra fungerande kollektivtrafik i stÀllet för privata bilar som stÄr still 95 procent av tiden. Bort med kraven pÄ stÀndig tillvÀxt som fÄr oss att förstöra stora mÀngder mat och klÀder dÀrför att man i den rika vÀrlden producerar för mycket. De verkliga energibehov som sen ÄterstÄr kan tillgodoses med vindkraft och solenergi.