Som ofta är fallet när man stöter på något som upprör djupt, vet jag knappt i vilken ände jag ska börja. Men jag tar det punkt för punkt.

Gotlands Musikstiftelse väljer inte att säga upp personal. Om man väljer betyder det att man har alternativ. Vi har inga alternativ, vi är konkursmässiga om ett år med de ekonomiska fakta som föreligger i dag, om vi inte vidtar den här otäckt smärtsamma åtgärden.

Regional uppgift
Gotlands kommun fördubblar inte insatsen.
För det första låter ordvalet som om det handlar om spel och dobbel, och det bekräftar hur vi känner ibland. För det andra är det kultur- och fritidsnämnden som ökar sin andel till Gotlandsmusiken, inte Gotlands kommun (eller region Gotland som vore mer korrekt i sammanhanget, eftersom länsmusiken är en regional fråga).
Vi har under resans gång vid ett flertal tillfällen uttryckt tacksamhet inför kultur- och fritidsnämndens prioritering i ert kärva läge. Men att vidmakthålla en länsmusikorganisation är inte er uppgift, det är regionens uppgift. Och sanningen är att region Gotland minskar sitt anslag totalt.
Det handlar om så mycket mer än den här miljonen (den räddar bara nästa år), det handlar om en långsiktig lösning och vilja som vi har efterlyst i flera år och som uppenbarligen saknas.

Oinitierat
Nästan det enda som stämmer i din artikel är att du inte har insyn i stiftelsens inre arbete.
Men med tanke på alla möten vi har haft och all information du har fått är du häpnadsväckande oinitierad.

Du uppfattar det som att vi inte har prövat andra inkomstvägar. Jag kan upplysa dig om att du har uppfattat fel.
Vi har prövat - och prövar fortlöpande - olika sätt att hitta nya inkomster. Men du ska veta att det inte finns många som är beredda att betala vad det egentligen kostar att lyssna på musik. Det kryllar inte av kultursponsorer på ön, vilket är begripligt.
Alternativet att vi ska turnera på fastlandet för att tjäna pengar som jag vet kommer upp då och då är skrattretande.
Om vi mot förmodan skulle hitta välvilligt inställda regioner, landsting eller andra kulturintresserade som är villiga att betala, så skulle det ätas upp av rese- och boendekostnaderna.
Vi talar om 15-20 musiker som ska resa och bo! Ingen - inte ens den mest hängivna - skulle betala för att täcka dessa kostnader. Och även om så vore, så skulle vi fara tillbaka hem med ett nollresultat. Hur tänker du här? Har du andra förslag?

Management?
Jag skulle också vilja att du utvecklar vad du menar med att Gotlandsmusiken inte har utvecklat management. Jag betraktar mig som normalbegåvad, men i det här sammanhanget förstår jag faktiskt inte vad du menar.

Slutligen, Stefan Nypelius, undrar du varför vi inte litar på "marknadssignalerna", det vill säga folkets opinion. Ska jag skratta eller gråta? VEM är det som inte lyssnar på folkets opinion?
Vi i Gotlandsmusiken är djupt och innerligt tacksamma och glada för det fantastiska stöd som gotlänningarna visar oss. Men vi kan inte betala musikernas löner med folkets uppskattning, Stefan Nypelius. Vi kan inte sätta upp konsertserier med namninsamlingar.
Vi behöver pengar, och vi kan bara dra slutsatsen att region Gotland inte är tillräckligt intresserade av gotlänningarnas vilja och önskan att ha en professionell länsmusikorganisation, annars skulle vi inte behöva föra den här debatten över huvud taget.

Oförskämt
Avslutningsvis undrar jag förstås vem du har lyssnat på den senaste tiden. Inte oss i Gotlandsmusiken i alla fall, för då hade du haft kunskaper och därmed förstånd om att inte skriva sådana oförskämdheter.
Genom att påstå att vi väljer den passiva vägen kränker du både ledning och personal i en organisation som länge med gott humör har kämpat - och fortfarande krigar! - för sin överlevnad.
Jag hoppas du skäms, Stefan Nypelius!
v ordf Gotlandsmusiken