De gotländska rockgrupperna Pascal, Antennas och Norma är alla produkter av Rockförvaltningen och den gamla replokalen på Slakteritomten i Visby. Det var några år sedan och Rockförvaltningen är numera nedlagd och begraven, och Musikstugan med plats för tio-tolv band revs för att ge plats åt bostäder, men de tre gotländska rockbanden lever vidare med Stockholm som bas.
Dagens band på uppgång är mera live-baserade än någonsin tidigare, men ett bra skivbolag är också en förutsättning för att lyckas. I det här fallet - mest av en slump - startades det gotländska skivbolaget Novoton som växte med banden och även Magnus Henriksson, mera känd som Existensmunimum, som dessutom har en liten musikstudio.

*
Och bakom ett skivbolag finns alltid en "skivbolagsdirektör" - i det här fallet Daggan Stamenkovic - numera boende i Hablingbo gamla skola som med sitt skivbolag Novoton i dagarna gått samman med det svenska indiebolaget Nons och nu ska de två etiketerna utvecklas under det nybildade bolaget 3NO Music.
- Det var en naturlig utveckling av två växande bolag, vi gillar och kompletterar varandra, säger Daggan som sköter sin del av verksamheten från Gotland med sina viktigaste hjälpmedel - en just dator och en bil med en bra musikanläggning.
- Det är ju i bilen man får tiden och lugnet att lyssna på musik, det har blivit lite av mitt kontor, säger han.
Daggan Stamenkovic som jobbat med musik sedan slutet av 1980-talet tröttnade på Stockholm och 1998 flyttade han tillsammans med sambon Mari till Gotland där de byggde upp Villa Alskog. Tre år senare sålde de och flyttade in till Visby där Daggan fick kontakt med det nya lovande bandet Novak.
- Jag gillade verkligen deras musik och lovade hjälp dem med en inspelning, berättar Daggan som ända från ungdomen varit lite av ett ljud-freak.
När bandet inte hittade rätt skivbolag blev den naturliga utvecklingen att de startade eget. 2004 bildades Novoton - mest av en slump, således, och Daggan tog på sig rollen som "skivbolagsdirektör". Ett jobb han utför vid sidan av sin mera ordinarie verksamhet som grafisk formgivare.
Femårsjubiléet firar Novoton med flera tunga utgivningar. Den här veckan släpper Antennas (gamla Novak som fått ny sättning) sitt andra album. Nästa månad är det åter dags för att släppa en platta med Existensminimum och i augusti är det dags för Isak Sundströms första soloprojekt i väntan på att Pascals tredje platta ska släppas nästa vår.
- Isaks platta blir något helt annorlund, lite lugnare och mycket vemodigare än Pascal, lite mera åt Olle Ljungström, förklarar Daggan.

*
Pascal har blivit bolagets största framgång hittills.
- Jag såg deras första spelning någonsin. De skulle vara förband vid en spelning i Visby och jag nockades av deras musik - de låg så nära mitt eget musikhjärta som det är möjligt, berättar Daggan.
- Utan tankar på om vi egentligen hade tid och om detta var säljbart, bestämde vi att göra en platta.
2006 släpptes "Förbi fabriken", en slamrig och punkig platta som väckte uppmärksamhet. 2008 kom uppföljaren "Galgberget" med ännu mera tyngd och musikrecensenterna blev lyriska, men trots det så har plattan sålt i blygsamma siffror, kanske upp mot 3 000 exemplar.
- Våren 2010 kommer platta tre, det kommer förhoppningsvis att bli det stora genombrottet, tror Daggan Stamenkovic som menar att framgångarna också beror på gruppens fina texter.
- Det är rått intelektuellt med punkrötter.

*
- Inför framtiden, med en snabb titt i backspegeln, kan man säja att rivningen av Musikstugan på Slakteritomten snabbt och effektivt dödade det unga musiklivet och många av banden i Visby, säger Daggan Stamenkovic.
- Det var alla kreativa möten och sammanhållningen som försvann och det tar tid innan det kan lyfta igen, säger han.
Det här är inget specifikt för Gotland menar Daggan, det här händer i stort sett i varje kommun i landet. Det tråkiga är att ingen lär av andras misstag.
Men det finns andra hot mot unga bands möjligheter att leva på sin musik. Hur ser du på att så många laddar hem musiken olagligt via nätet?
- Visst kostar det pengar att utveckla ett band, men jag tror inte nedladdning är så stort hot egentligen. Alla fan köper skivorna - de flesta som laddar hem hade säkert aldrig köpt plattan, tror Daggan.
Daggan ser nedladdningen mera som en ideologisk kamp där Pirate Bay och bredbandsbolagen tjänar de stora pengarna på reklam och att sälja dyra bredbandsuppkopplingar.
- I dag har livescenen exploderat och är den största inkomstkällan för banden. Trots att biljettpriserna rasat i höjden kommer det folk till konserterna, det finns ett klart sug efter detta och biljettpriserna kommer säkert att bli ännu dyrare, tror Daggan Stamenkovic.

*
Detta är ingen typiskt svensk företeelse, det gäller hela Europa, och under våren kommer Antennas att göra en treveckors europaturné. Tyskland, Hollamd Belgien, Schweiz och Österrike väntar på gotlänningarna.
- Även Pascal har blivit uppmärksammade trots att de sjunger på svenska, säger Daggan.
Med kontoret i bilen och massor av sidoprojekt hoppas Daggan Stamenkovic att det dyker upp nya fräscha gotländska band och att Novoton fortsätter att utvecklas som skivbolag.
Då var det Rockförvaltningen som satte Gotland på den svenska musikkartan, men "skivbolagsdirektören" Daggan tror på en ny tid för nya gotländska band.