Då ska du se klassikern La Traviata med musik av Giuseppe Verdi som den 14 april visas på Folkets bio Roxy i Visby, genom en livesändning från The Metropolitan i New York.

I en över tre timmar lång sändning, med en paus, får vi följa den bitterljuva berättelsen som har sin grund i Alexander Dumas Kameliadamen.

Dramat utspelar sig i Paris i slutet på 1800-talet och handlar om kurtisanen Violetta som den unge Alfredo har förälskat sig i. Violetta är sjuk i tuberkulos och blir gripen av den unge mannens ärliga känslor. De båda flyttar in i stort hus utanför Paris och lever ett lugnt liv men efter påtryckningar från Alfredos far tvingas dock Violetta att ge sken av att hon gett upp sin kärlek. Hon ljuger för Alfredo och påstår att hon saknar sitt tidigare liv som mätress och att hon inte längre älskar honom.

Hon återvänder till Paris men Alfredo åker efter henne. När han vinner en stor summa pengar på spel så förnedrar han henne genom att kasta pengar framför henne som betalning för sin tid med henne.

Alfredos far tvingas då att avslöja sanningen för sin son och bekänna hur ädelt Violetta agerat. När Alfredo slutligen återvänder till Violetta är hon mycket sjuk och dör i armarna på sin älskade.

Höga toner
Den uppsättning som visas av Folkets bio Roxy är en uppsättning som den tyske regissören Willy Decker står bakom. Den beskrivs som mycket uppfinningsrik och hade premiär 2010.

Rollen som Violetta görs av fransyskan Natalie Dessay. Sopranen Natalie Dessay har bland annat uppmärksammats för att hon kan gå ända upp till trestrukna ass, alltså ta ultrahöga toner.

Alfredo gestaltas av den amerikanske tenoren Matthew Polenzani. Dirigent är The Metropolitan operans förste gästdirigent Fabio Luisi.

Källor: www.wikipedia.se och www.folketsbio.se.