Är lilla snabbfärjan egentligen ett alternativ för oss med hästar?

Gotland2008-11-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar på Destination Gotlands vice vd Maja Horwitz uttalande om konsekvenserna för ridsporten.

Vi är det häst tätaste länet i Sverige och har under åren fostrat och utbildat många mycket duktiga ryttare vi kan inte nämna alla men senaste framgången är en världsmästare i fälttävlan Malin Larsson.
Vi har ekipage som tävlar på nationell nivå i alla discipliner och placerar sig på SM.
Vi har ridsporttävlingar på Gotland nästan varje helg men för att kunna utvecklas och nå eliten måste vi kunna åka och tävla på fastlandet på större tävlingar.

Jag har gått igenom hur många olika ryttare som har åkt till fastlandet och tävlat från våra gotländska klubbar under 2007 och 2008 och jag har fått det till 83 stycken som tävlat hoppning, dressyr, fälttävlan, distans eller körning på fastlandet.
De bidragsberättigade resorna måste vara tvådagars för att man ska få resebidrag.
Att det bara är eliten som drabbas är inte korrekt alla som på tävlar fastlandet måste rida tvådagars tävlingar för att få bidrag, man väljer tävlingar som passar ens nivå och det innebär att man i de allra flesta fall rider två klasser om dagen både lördag och söndag.
Vi har varje år sen tidtabellerna på söndagsfärjan ändrades till klockan 21.10 lämnat in klagomål på att den går för tidigt så vi har svårt att hinna till Oskarshamnsfärjan 21.10.

Att man ska hinna till färjan klockan15.40 låter i mina öron orimligt. Vi ska vara vid färjan minst 45 minuter innan avgång, alltså klockan 14.55. I snitt har man 16 mil att köra och i en hastighet som är tillåten (80 km/h ) tar det ca 2,5 timmar då är klockan 12.25. Är man riktigt snabb innebär det att man måste ha tävlat färdigt 11.30. Tävlingarna startar tidigt (08.00 ) om det är mycket startande men senare (10.00 ) om det är få och rider man två klasser som man normalt gör är det inte troligt att den andra klassen startar förrän tidigaste klockan 12.00.
Är lilla snabbfärjan egentligen något alternativ för oss med hästar ??
Är färjan ombyggd eftersom man tidigare inte överhuvudtaget fått åka med hästar på den tidigare.
Hur är det med bullernivå?
Vind/vågkänslighet - hur kommer det att gå med hästarna? Vem ansvarar om en häst avlider på färjan? Vad händer om det blåser för mycket om man inte kommer med?
Takhöjd ? Det är backa av eller på som gäller och har du lastbil glöm att kunna åka lilla snabben
Härutöver kan det komma och drabba hästfolk som åker på träningar, utställningar med mera.
Men även westernryttarna och islandshästryttarna som inte är anslutna till Riksidrottsförbundet kommer att bli drabbade.
Läs mer om