Världsarvstaden Visby hela dagen
Valkyrior. Sylvester Stallones armbrytarfilm "Over the top" är en b-klassiker av rang, missa inte den. Missa inte heller Fornsalens armbrytartävling för kvinnor.arkivFOTO:HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Men redan i dag inleds firandet av vår Hansestad med en nyhet - Världsarvsdagen, som riktar sig till öns barn och unga.
- Det handlar om att väcka intresset för världsarvet och historien. Att uppmärksamma det som FN faktiskt jämför med platser som pyramiderna i Egypten och Birka, säger projektledaren Fredrik Blomgren, till vardags historielärare på Komvux.
Under hösten har skolor på hela Gotland på olika sätt arbetat utifrån temat och skildrat världsarvet i bland annat ord, bild, film och musik.
- Det här är ett sätt att gjuta liv i historieintresset, säger Fredrik Blomgren.
Nu avslutas projektet i dag med Världsarvsdagen i
S:t Nicolai, där bland annat Riksantikvarie Inger Liliequist, som är ytterst ansvarig för Sveriges alla världsarv, kommer att delta. Vinnarna i skrivtävlingen och fototävlingen, som i dag presenteras i GA, kommer också att få ta emot sina priser.
Under dagen finns resultatet av elevernas arbete finnas till beskådan på flera ställen i Visby, Roxy visar kortfilmer, Fotogalleriet fotografier och på Konstmuseet ställer unga konstnärer ut.
- Det här är nytt för i år, men tanken är att Världsarvsdagen ska bli återkommande och vara som en lillasyster eller lillebror till Visbydagen, för gotländska barn och ungdomar, säger Fredrik Blomgren.
I morgon är det fortsatt fokus på stan med den trettonde upplagan av Visbydagen, som inleds på Stora torget med musik från Gotlandsmusiken och tal av världsarvskoordinator Sonia Landin.
Men redan innan dess börjar den kulturkavalkad med konst, musik, dans, modevisning och teater, som sedan pågår hela dagen och långt in på natten.
Det är ett fullspäckat program som bjuds - allt från armbrytningstävlingen för kvinnor - Valkyriornas kamp, i Bildstenshallen, till Dick Wases stadsvandring om sexualiteten under vikingatid och medeltid och den klassiska skräckfilmvisningen i S:t Nicolai. I år visas "M" från 1931, Fritz Langs kultskräckis om en barnamördare spelad av Peter Lorre. Filmen är Fritz Langs ljudfilmsdebut och hans första film efter succén "Metropolis".
Almedalsbiblioteket inviger sin nya ungdomsavdelning - Elmer, med förhandsvisning av AbDaTe - Absurd Dansteaters föreställning "Men jag då, mamma?", spelningar av Aralsjön och Urmas Plant och Robin Hollingworth är först ut som Månadens unga konstnär. För mer vuxen smak utlovar biblioteket en "magisk afton", med jazz från "All Blues 4", dans av bland andra Ananda Aharashmi med elever, Camilla Båge och Helena Södergren och poesi av storheter som Gunnar Ekelöf, Göran Sonnevi och García Lorca.
Konstmuseet testar ett nytt koncept - Konstlounge, ett samtal mellan publiken och Thomas Oldrell, konstnär och projektledare, kring konstpedagogiska projektet "Kom igen!" och hos Grafikgruppen på Ryska gränd är det öppet hus och utställning.
På länsteatern blir det teaterimprovisationer med bland andra Lena Bogegård, Lennart Bäck, Stefan Westerlund, Evert Jansson, Karin Westholm och Karin "Kickan" Holmberg. Den senare deltar också under programpunkten "På det långa nattåget", där Ylva Olsson sjunger texter av Maria Wine tillsammans med Gunnar Järeld, Sara Boström och Erik Törner.
Under dagen blir det också två konserter med låtar från musikalen "Hednadotter", framförda av bland annat Saga Björling och Ville Blomgren, årets respektive fjolårets vinnare av Tiljans talanger.
Afrikanska djembetrummor i gotländsk tappning blir det då Afrogaist spelar på Joda, på Nunnan blir det Elvis och Dolly Parton show och i domkyrkan framförs musikskådespelet "Petrus de Dacia", med text av Josef Lundahl och musik av Friedrich Mehler, av domkyrkans oratoriekör och solister, dirigerade av Claes Holmgren.
1972 beslutade UNESCO att inrätta en världsarvskonvention. Avsikten var att bevara natur- och kulturmiljöer som anses särskilt värdefulla för hela mänskligheten. De stater som skriver under konventionen åtar sig att skydda sina viktiga kultur- och naturmiljöer och att respektera objekt i andra stater. Det finns drygt 800 världsarv i världen. Sverige undertecknade konventionen 1984 och hade 2007 fjorton världsarv.
Att Visby blev utnämnt till världsarv motiverades med att:
Lämningar efter mer än 200 magasin och köpmanshus, ett dussintal medeltida kyrkoruiner, ett välbevarat medeltida gatunät samt en så gott som intakt medeltida stadsmur gör Visby till den bäst bevarade av Nordeuropas handelsstäder från 1200-talet. 1995 upptogs Hansestaden Visby på UNESCO:s världsarvslista.
Av: Gun Westholm, Gotlands Fornsal
Att Visby blev utnämnt till världsarv motiverades med att:
Lämningar efter mer än 200 magasin och köpmanshus, ett dussintal medeltida kyrkoruiner, ett välbevarat medeltida gatunät samt en så gott som intakt medeltida stadsmur gör Visby till den bäst bevarade av Nordeuropas handelsstäder från 1200-talet. 1995 upptogs Hansestaden Visby på UNESCO:s världsarvslista.
Av: Gun Westholm, Gotlands Fornsal
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!