Höga poäng när russen bedömdes
I söndags föddes årets trettioförsta på Lojsta hed. Redan i går var han med mamma Ärla och mormor Svalan i fållorna vid uppsamlingsplatsen, dit årets russpremiering lockat många åskådare.
Ett-åringar. Två av Börje Johanssons unghästar. Tärnan visades av Jessica Havdell och Vanja Dotes tog hand om Tendens.
Foto: Joel Nilsson
I närheten av ett vattendrag hördes någon gnägga. Så kom ett föl springande till mamma. Efter en stund hade sju ston och fem föl siktats.
Ett av dem var det nyfödda hingstfölet, som då såg människor för första gången. Både 4-åriga mamma Ärla och 16-åriga mormor Svalan fanns där för att skydda och ta om hand. De lät sig gärna klappas och beundras.
06.00
Klockan sex i går morse samlades så omkring 60 personer för att mota russflocken till fållorna vid premieringsplatsen. Färre än normalt, men inom en timme hade drevet fått dit de 82 hästarna; en hingst, 50 ston och 31 föl.
Omkring 1 500 åskådare fanns på plats. Det är de unga hästarna, ett, två och tre år, som genomgår avelsvärderingen. Exteriören granskas av premieringsförrättare Elisabeth Ljungstorps kännarögon, när hästarna leds runt i ringen.
Inte alltid helt lätt. Ett-åriga "Lycka" får grimma på sig för första gången och känner sig stressad och nervös av allt det nya. Hon sliter sig lös, men fångas och förs med lugnande och vant handlag av Göran Graaf inför domaren.
Född på heden
"Lycka" är dotter Carolines häst. Hon är född på heden och köptes förra året av familjen Graaf. De är en av tolv familjer som ingår i russ-sambetesföreningen för Lojsta hed. Farfar Kurt Graaf var en av de som grundade russavelsföreningen i slutet av 1960-talet. I dag har den omkring 600 medlemmar, och man beräknar att det finns mellan sju och åtta tusen russ i hela landet.
Kris
Men för drygt femtio år sedan var det kris. Av utegångshästen som funnits på ön åtminstone sedan stenåldern fanns omkring 30 ston kvar. Jakt, och export till engelska kolgruvor, var bidragande orsaker till att den en gång talrika vildhästen, som också brukats av människan, var på väg att dö ut.
Efter en donation av några ston till Hushållningssällskapet, tillsammans med några privatägda, lades grunden till dagens stam på Lojsta hed.
Syftet med flocken är främst att bevara rasen, och att visa ett levande kulturarv.
Den som vill kan köpa ett föl, vissa för att gå kvar i flocken, andra för att få ett liv som tamhäst. Ett stoföl kostar i år 6 500 kronor. Alla hingstföl säljs, och priset för dem är 3 500 kronor.
Det blev en lyckosam premiering för "Lycka". Hon fick 39 poäng av 50 möjliga, delade på fem bedömningsklasser.
Det visar att hon är ett första klassens sto, och det räckte till en tredjeplats.
- Det gick jättebra. Det har blivit höga poäng för hästarna från heden, och ändå tävlar de ju inte riktigt på lika villkor som de andra russen, säger Göran Graaf.
Vid dagens slut släpptes vildhästarna i hösthagen. I oktober flyttas de till vinterhagen, och i början av november flyttar vissa föl ifrån flocken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!