Lantbrukare på frammarsch

Öns lantbruk grönskar, investeringsviljan är hög, kvinnorna många, liksom de unga. Det var budskapet då LRF i går höll sin årsstämma.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-03-15 04:00
Elof Nilsson och Maude Fyrenius, som driver Nors gård i Hall, fick vid fredagens LRF-stämma ta emot priset "Årets lantbrukare". Hela familjen, inklusive barnen Tora tre år och Björn tre månader, fanns på plats vid prisutdelningen på Suderbys herrgård.
- Det här var jättekul, en vitamininjektion. Man kunde önska att det delades ut fler såna priser, det behöver vi ha. Det är en uppskattning för det dagliga arbete man gör på gården, säger Elof Nilsson.
På gården, belägen i Hall-Hangvar naturreservat, har de charolaiskor och gotlandsfår. Men de
10 000 kronor, som den unga bondefamiljen belönades med vid sidan av blommor och diplom, kommer inte att gå till gården.
- Vi skall inte stoppa in dem i företaget, utan det ska bli en grundplåt till en resa, så att vi får komma iväg och ha lite familjeliv, lite mysigt, säger Elof Nilsson.

Positivt
Det var positiva tongångar vid årsstämman. Framtidstron bland öns lantbrukare är stark och investeringsviljan den högsta i landet, även om alla inte är lika gynnade. Grisbönderna till exempel, har drabbats hårt av de höga foderpriserna.
- Året som gick kommer att gå till historien - det gör väl alla år, men för lantbruket har det här varit ett år med mycket förändringar, säger Peter Olsson, som omvaldes till regionförbundsordförande vid stämman.
Han syftar på den ökade efterfrågan på lantbrukets varor, med stigande priser på bland annat spannmål och mjölk.
- Jag och fler med mig såg och anade det här, men inte att det skulle ske så snabbt.
- Helt plötsligt har vi en ny marknadssituation. Tidigare har det funnits ett överskott och priserna har pressats, nu ökar helt plötsligt efterfrågan på livsmedel och energigrödor och konkurrensen om marken.

Gröna näringar
Under rubriken "De gröna näringarna - en förutsättning för ett hållbart samhälle" talade LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson om klimatförändringar, EU:s jordbrukspolitik och LRF:s arbete.
Jan Eksvärd, LRF:s miljöchef, bröt senare ned klimatfrågan till gårdsnivå och talade om hur de gotländska bönderna kan hantera och möta klimatförändringarna.
- Förut pratade alla om kvartalsrapporter, nu pratar företagen om klimatförändringar och om hur de ska möta dem, säger Peter Olsson.
Framtidstron bland de gotländska lantbrukarna tycks stark.
- Det satsas mycket på Gotland och jag tror att de gröna näringarna kommer att vara en fortsatt viktig näring.
- Min uppmaning är att fortsätta göra det ni gör och gör det bra, men våga också satsa nytt, säger Peter Olsson.
Flera utmärkelser delades ut vid årsstämman, däribland Guldkammen, som delas ut av LRF:s ungdomsavdelning.

Hästnäringen
I år gick Guldkammen till hästnäringen, närmare bestämt till Gerd och Leif Jansson på Suderbys gård, i Sjonhem.
- Det här var jätteroligt. När jag tog över gården, som funnits i släkten sen 1649  -  elva generationer och gifte mig med en fastlänning, sa min pappa att kan det där med hästar vara något, säger Gerd Jansson.
Sedan dess har såväl korna som fåren försvunnit från gården, men hästarna har blivit kvar på gården där makarna satsat på ridskola, boende och SPA.
- Så det där med hästar kan vara något, säger Gerd Jansson.

Årets Bernard
Ekström-stipendiat:
Helena Lindberg, Lokrume.

Silvernålar:
Pär-Rune Nypelius, Lokrume,
Hans Klingvall, Dalhem
och Anna Smedberg, Ekeby.

Årets LRF-avdelning:
Väskinde-Visby.

Hedersomnämnande:
Bro, Gothem
och VEST-bygden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om