Burmeisterska huset på Strandgatan i Visby är kanske ett av Visbys mest anrika hus. Det är Region Gotland som äger huset och Conny Pettersson, vid teknikförvaltningen, vittnar om att det finns ett stort intresse för huset hos gotlänningar och besökare.

– Så fort det är öppet vill människor titta in. Nu får vi gå in fort innan någon annan vill följa med, säger han samtidigt som han tar med sig Helagotland.se:s team och världsarvssamordnaren Elene Negussie in.

Burmeisterska huset uppfördes mellan åren 1652 och 1654 av Hans Burmeister och sedan 1904 har huset varit i offentlig ägo. Under stora delar av 1900-talet fungerade huset som turistbyrå sommartid. Huset och dess målningar har restaurerats vid ett flertal tillfällen – under det senaste året har man gjort ett omfattande arbete med att restaurera målningar och tjära om huset utvändigt.

Artikelbild

| Burmeisterska huset byggdes mellan åren 1652-1654 av Hans Burmeister.

– Vi har haft problem med skadedjuret strimmig trädgnagare också. Det ska vara låg temperatur och luftfuktigheten ska vara reglerad. Blir det för varmt slipper vi visserligen trädgnagarna, men då tar målningarna stryk, det är en svår avvägning, säger Conny Pettersson.

Elene Negussie började på Region Gotland som världsarvssamordnare för tre år sedan. Direkt undersökte hon vilka byggnader i världsarvet som förvaltas av regionen och började engagera sig i framtiden för Burmeisterska huset.

– Det här är en intressant byggnad med strategiskt läge som vi vill öppna upp mer på olika sätt. Strandgatan är ett viktigt stråk, det var här medeltidens Manhattan växte fram och fortsatte att utvecklas fram tills nutid. Kanske kan den öppnas för guider genom ett samarbete med Gotlands museum och att man kan hämta nyckeln där. Det är viktigt att huset öppnas på ett varsamt sätt. Men framåt måste vi se hur vi kan hitta nya användningsområden, säger Elene Negussie.

En idé har varit att visa huset under Visbydagen.

Artikelbild

| Möblerna fick man av Gotlands museum i början av 1900-talet och har inretts med hjälp av dem.

– Vi har testat att öppna huset och även diskuterat att ha en liten mottagning där folk kan få råd om sina byggnader. Jag tror på en kombination av olika saker för att nyttja huset.

För att öppna upp mer måste Region Gotland se över en bättre utrymning av fastigheten. Räddningstjänsten kräver nämligen att man på något sätt ska kunna ta sig ut från andra våningen i huset.

Artikelbild

| Den här eldstaden byggdes 1662 i Sverige.

– Vi måste diskutera hur man bäst gör ett sådant ingrepp, säger Elene Negussie.

Tidigare har räddningstjänsten haft en lösning för visningar.

Artikelbild

| En av målningarna i Burmeisterska huset.

– Då har man haft som krav att någon måste hålla upp dörren samtidigt som en annan visar runt en guidad grupp i byggnaden, säger Conny Pettersson.