Tävlingen av Chaine des Rôtisseurs, ägde rum på Stockholms Hotell & Restaurangskola på måndagen. Bland de sex finalisterna hamnade Fabian Olli Johanson, som till vardags jobbar på restaurangen Rot i Norrlanda, på en tredjeplats.

– Det var bra och hårt motstånd. Jag hade tyvärr en del motgångar, som jag ändå kände att jag klarade av att lösa. Det var jätteroligt att vara med och tävla, och otroligt lärorikt.

Fabian är stolt över att han tilldelades ”Köksjuryns pris” i tävlingen.

Artikelbild

– Jag fick det eftersom jag jobbade snyggast i köket, och hanterade råvarorna väl.

Samtliga finalister fick ta del av en identisk råvarukorg, fylld med bland annat en hel röding, en hel anka plus lite andra komponenter som ananas, apelsin, brysselkål, syrad grädde och mörk choklad. Av råvarorna skulle deltagarna sedan laga en trerättersmeny för fyra personer.

– Den var hemlig fram till att det var dags att gå in och börja laga mat.

Hur kändes det när du fick se råvarorna?

Artikelbild

– Anka hade jag inte tränat på innan, men röding kände jag mig bekväm med.

Fabian berättar att han valde att tillaga en förrätt med bland annat smörstekt röding, och fortsatte med ett kryddstekt ankbröst till huvudrätt. Efterrätten bestod av apelsingratiné, med bland annat glass och mörk chokladkräm.

– Jag känner kanske att jag fallerade lite på varmrätten, men är jättenöjd med förrätten.

Fabian hoppas på att kunna vara med och tävla nästa år igen.

– Jag kommer nog att söka in på nytt, och hoppas såklart på att bli antagen då med.