Helena Jungenstam är rektor­ på Högbyskolan och har beslutat att från och med i år är det vanlig skoldag som gäller på Hemse torgdag, för skolans drygt 300 elever från förskoleklass till årskurs 9.

– Det vi har sagt är att vi är rädda om undervisnings­tiden. Det är den primära anledningen, vi inte vill tappa av den garanterade undervisningstiden, som vi i så fall måste ta igen en annan gång, säger Helena Jungenstam, som menar att det också är en jämlikhetsfåga.

– Det är inte alla föräldrar­ som har möjlighet att skicka med sina barn pengar eller­ som kan ta ledigt för att gå med dem på Hemse torgdag.­ Och vems ansvar är barnen när det egentligen är skoltid? Jag kan absolut inte ta ansvar för dem.

Vid terminens första föräldramöte meddelade rektorn sin ståndpunkt.

– Då fick vi faktiskt spontana applåder, säger Helena Jungenstam, men medger att nyordningen också fått kritik.

Trots en del protester från elever och föräldrar, står rektorn fast vid sitt beslut.

– Jag vet att andra småskolor här omkring gör som vanligt, men någon måste ju vara först, säger Helena Jungen­stam.

– Jag har absolut inget emot Hemse torgdag, men andra marknader ligger ju på helger och det anser jag att Hemse torgdag borde göra också. Det här handlar inte om att motarbeta torgdagen, utan om att värna barnen.

Vill föräldrar att barnen ska gå på torgdagen får de helt enkelt ta ledigt.

– Vårdnadshavare har möjlighet att lämna in en ledighetsansökan om de tycker att det är viktigt att deras barn ska gå på torgdagen, säger Helena Jungenstam.

0498-20 25 46