Michael Scholz om Serieön Gotland hos Senioruniversitetet

En serievandring genom Gotlands historia och vardag var rubriken på Michael Scholz´ föredrag för Senioruniversitetet 16 februari. Han är professor i modern historia vid Uppsala universitet Campus Gotland. Till Visby kom han 2001 från Berlin efter att ha studerat i Greifswald i det tidigare Östtyskland, där han också lärde sig svenska. Ett av Michael Scholz´ specialområden är turismens historia som kommit att inkludera de tecknade serierna. Serier har länge varit en viktig, men kanske förbisedd del, av marknadsföringen av vår ö.
Visste ni att Kalle Anka har gjort reklam för Gotland? 1972 avbildades ringmuren i serietidningen i en tävling med tydligt reklamsyfte.
Många tyskar har fått sin bild av Gotland genom historiska serier, där hjälten ofta var sjörövaren Klaus Störtebecker, ledare för de s k vitaliebröderna. Enligt legenden ska han ha stulit från de rika och givit till de fattiga. Särskilt i Östtyskland har han hyllats som en populär hjälte. Han avrättades i Hamburg 1401 men ska innan dess också ha hunnit härja på vår ö. Det Gotland som avbildas i de tyska serierna har föga gemensamt med verkligheten eftersom tecknarna sällan hade besökt ön eller ens sett bilder av den.
Dagens serier är ofta självbiografiska och skildrar verkliga miljöer. Martin Kellermans Rocky drömmer om ett Semestergotland så som det framställs i reklamfilmerna. Den unga gotländska tecknaren Josefin Svenske däremot skildrar vardagliga miljöer som konditori Norrgatt och Hemse.
Vid några besöksplatser på Gotland, t ex Blå lagunen, Stora Förvar på Stora Karlsö och Galgberget, har Länsstyrelsen börjat använda sig av serieteckningar av Amanda Odenlid för att beskriva historien.
Mer om Serieön Gotland, som den skildras i historiska serier, detektivserier och självbiografiska serier, finns att läsa i Michael Scholz´rikt illustrerade artikel i Gotlands hembygdsförbunds årsbok Från Gutabygd 2015.
 
 
  • Mest läst senaste dygnet
  • Senaste lokalt
  • Kommenterat

Föreningsbrev

Mötesreferat från din förening

Här berättar du om möten som du har haft i din förening. Bifoga gärna bild. Men glöm inte bildtexten. Fält markerade med * är obligatoriska.

Rubrik (max 120 tecken): *
Text (max 2000 tecken): *
Avsändare (publiceras): *


Bild:
Namn:
Beskrivning (max 300 tecken):


Kontakt: (Publiceras ej, endast för redaktionen) *
Telefonnummer: *
Epost: