Varje dag satt han i ateljén tvärs över gatan... Från tidig morgon till sen kväll fanns han där, hela tiden sysselsatt med sina bilder. En av Visby innerstads karaktärer har gått bort, 77 år gammal.
När vi kom flyttande till Visby senhösten 1972 var Henry och hans fru Mona de som tog sig an oss, såg till att vi fann oss tillrätta och i alla lägen ställde upp och hjälpte till. Barnen såg dem nära nog som extra föräldrar. Att Henry hade en hemlig godiskällare där han trollade fram stora påsar med karameller var förstås extra populärt.
Mona och Henry drev under många år företaget AllReklam på Sankt Hansgatan. När Mona alltför tidigt gick bort blev livet tungt för Henry. Han fortsatte driva sitt företag, men utvecklade alltmer det måleri som hela livet varit hans stora intresse. Så småningom blev det också hans huvudsakliga syssla.
Henry var en mycket snäll och social person. Ateljén var samlingsplatsen för många som bara ville slinka in och prata ett par timmar. Han var en tålmodig lyssnare, och han uppskattade umgänget. Flera generationer barn har glatts åt hans klassiska julskyltning som varje år vid första Advent avtäcktes i ateljéns fönster. Den lilla kyrkan, och de stora målade adventsljusen som ett efter ett tändes genom adventstiden. I år skulle den fina julskyltningen fira 50-årsjubileum.
Ingen blir profet i sitt eget hemland sägs det, men Henrys konst under senare år håller mycket hög klass. Han ställde ut sina målningar i ateljéns fönster, och många var de besökare som kom in och ville köpa hans verk oavsett pris. Jag tolkade ibland för utländska gäster, och försökte förklara varför konstnären inte var beredd att skiljas från bilden. En vanlig ursäkt var att han inte var riktigt färdig med den. Han var mycket noggrann.
Familjen hoppas så småningom kunna göra en utställning med hans bilder på ateljén. Henry har lagt ner penseln, och det känns mycket tomt.

För familjen och många vänner
Siv Key Nilson