Webb-TV: Rekordhögt bensinpris slår mot landsbygden

Det har aldrig tidigare varit så här dyrt att tanka. "Jag kör exakt lika mycket, men svär lite extra."

"Peppe" från Perssons buss menar att det finns andra sätt att spara på miljön än att höja bensinskatten, nämligen att köra ekonomiskt.

"Peppe" från Perssons buss menar att det finns andra sätt att spara på miljön än att höja bensinskatten, nämligen att köra ekonomiskt.

Foto: Dennis Pettersson

GOTLÄNNINGARNAS REAKTIONER2018-08-23 14:30

Under torsdagen slog priserna på bensin och diesel nya rekord när ledande bensinbolag höjde riktpriset med 15 öre per liter till 16 kronor och 31 öre.

LÄS MER: Rekorddyrt att tanka

– Det är inget bra, säger Visbybon Karin Persson om prishöjningen samtidigt som hon tankar sin bil vid en bensinmack i Visby.

Hon är beroende av bilen då det inte går någon buss där hon bor.

– Jag behöver bilen. Alla kan inte cykla eller gå, det är så, säger hon.

Att bensinpriserna höjs kommer att kännas i plånboken för många, inte minst för de som bor på landsbygden utan möjlighet till andra transportalternativ som cykel eller buss.

– Det är lite trist för de som har behov av bil och har långt att köra. Men jag förstår också att man måste gå över till andra bränslen, säger Håkan Ericsson medan han fyller upp tanken på en av familjens bilar.

När Helagotland.se frågade på Facebook, hur gotlänningarna påverkas av bensinpriset samt om en höjning av bensinpriset är den rätta vägen att gå för miljön, tog det inte lång tid innan svaren vällde in. "Påverkar mig inte ett dugg utöver att det blir mindre pengar till övriga nöjen.. Jag kör exakt lika mycket, men svär lite extra åt Miljöpartiet" skriver Jens Hellström.

Det rekordhöga bensinpriset påverkar även företagarna: "För oss som dagligen arbetar med maskiner som i sin tur behöver diesel eller bensin är detta rena rama katastrofen då priserna vi kan ta ut till kund inte går att höja i samma utsträckning. Lägger man där till alla förhöjda kostnader för företagen som följer alla regler så blir det klart mycket dyrare för konsumenten i slutändan" skriver Oskar Broström i en kommentar på Facebook.

Även Yvonne Straschko har reagerat på inlägget: "Måste använda bilen eftersom bussarna inte är till för oss på landsbygden. Svårt att anpassa jobbet efter busstiderna. Tänker alla som har företag där det behövs mycket drivmedel, ska Sverige stanna?", skriver hon.

Men det finns även de som tar prishöjningen med ro:

– Det har alltid varit dyrt. Det gör ingenting. Jag har kört bil i 50 år och så är det, säger Kirsti Höeg, besökande från Norge som tankar bilen i Visby.

"Peppe" från Perssons buss har kommit till macken för att köpa frukost och inte för att tanka.

– Vi har gått över till fossilfritt så vi kör på HVO (hydrerad vegetabilisk olja), säger han.

Han menar att det även finns andra sätt att spara pengar och minska miljöpåverkan.

– Du släpper gasen och låter bilen rulla 300 meter fram till korsningen innan du ställer dig på bromsen och gör en mjuk avslutning istället för att köra full gas och sedan tvärnita. Ekonomikörning är det som gäller i dag. Det sparar bränsle och det sparar miljön, säger han.

VAD TYCKER DU? Kommentera gärna i facebookinlägget här nedan!

Skatt på bensin

I juli 2018 kostade bensinen i genomsnitt 15,95 kronor litern. Drygt 60 procent, eller 9,63 kronor, av priset utgjordes av skatter. Bensinskatt är ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms.

Källa: www.ekonomifakta.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!