Det kan bli en av öns största fastighetsaffärer genom tiderna, och intresset för att köpa Gotlandshems 944 hyreslägenheter har visat sig vara större än väntat. Åtminstone tio intressenter har varit med i processen som nu börjar närma sig slutskedet. Och prislappen har visat sig kunna hamna på ett betydligt högre belopp än Gotlandshem från början krävt.

LÄS ÄVEN: Tiotal intresserade av Gotlandshems fastigheter

Det minsta Gotlandshem har begärt för de 944 lägenheterna är 400 miljoner kronor. Men enligt uppgifter till Helagotland.se har budgivningen skenat till över 600 miljoner kronor.

Artikelbild

| Vd Elisabeth Kalkhäll på Gotlandshem är fåordig kring detaljerna i den pågående affären.

LÄS ÄVEN: Gotlandshem träffar intresserade köpare

Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll är fåordig kring processen och vill inte gå in på detaljer i den pågående affären och uppgifter om att budgivare nobbats med bud på närmare en halv miljard.

– Jag vill inte kommentera det. Men en slutsats man kan dra är att det budet sågs som för lågt, säger Elisabeth Kalkhäll.

Hon bekräftar dock hur många budgivare som nu är kvar i processen.

– Just nu är det två eller tre intressenter som vi arbetar med och de håller på med det vi kallar duediligence (företagsbesiktning, reds anm), där de gör en djupare besiktning av fastigheterna och ekonomin. Därefter ska vi tillsammans diskutera och upprätta avtal som ska presenteras för styrelsen den 24 oktober, säger Elisabeth Kalkhäll.

De intressenter som nu är aktuella, vill alla de köpa hela det aktuella beståndet?

– Det vill jag inte kommentera, säger Elisabeth Kalkhäll.

Den 24 augusti stängdes inlämningen av indikativa (icke bindande) bud, och den 15 oktober vill Gotlandshem ha in de slutgiltiga buden. Den 24 oktober är målet att kunna presentera påskrivna avtal på Gotlandshems styrelsemöte. Först den 18 december kan försäljningen eller försäljningarna dock godkännas av regionfullmäktige om allt går som planerat.

Totalt är det alltså 944 lägenheter som ska säljas, varav 905 finns i kvarteren Stäven och Bogen 1 på Gråbo samt på Kakelugnsgatan på Terra Nova i Visby, resterande 40-talet i När och Havdhem.

LÄS ÄVEN: Det egna kontoret ingår i försäljningen