I Visby byggs det flera hundra nya lägenheter och efterfrågan är stor. Fastighetsbolaget HSB har byggt 71 lägenheter under namnet ”Visby ängar” på nya A 7-området. Mäklaren Bernt Björkqvist behövde knappt annonsera bostäderna på Hemnet. 55 av de 71 bostäderna, med inflyttning under 2019, har redan sålts. Och resterande räknar han med att skriva kontrakt på under de närmsta veckorna.

– Det har varit ett fantastiskt intresse, ett otroligt gensvar faktiskt, säger han.

En sammanställning av 244 nyproducerade bostadsrätter som annonseras just nu visar att mer än åtta av tio har sålts.

Precis som i Stockholm byggs det mycket, men från huvudstaden har det kommit signaler om att marknaden för just nyproducerat kan ha börjat mattas av. För två veckor sedan meddelade byggbolaget Wallenstam att 90 av de 170 lägenheter som började byggas 2016 omvandlas till hyresrätter istället. Även byggutvecklingsföretaget Tobin ställer om en del av sin produktion till hyresrätter.

– I ett mer osäkert marknadsläge för bostadsrätter är en breddning mot hyresrätter givetvis än mer logiskt, säger Erik Karlin, vd Tobin properties i ett pressmeddelande.

Men de gotländska mäklare som GA har pratat med ser ingen sådan trend på den gotländska marknaden.

– När jag tittar på hur det ser ut för mig, men också för mina andra kollegor utanför Fastighetsbyrån så verkar det gå väldigt bra, så jag tror inte det, säger Harun Mustafa, mäklare på Fastighetsbyrån.

Han har sålt flera nybyggnadsprojekt i Visby, både på gamla och nya A 7. Kvarteren Sergeanten, där vissa hus redan är slutsålda och har inflyttning i slutet på året och andra under 2018, är populärt enligt Harun Mustafa.

– Jag har sålt många lägenheter till gotlänningar som fått barn och nu vill flytta hem från fastlandet. Och nyblivna pensionärer som inte hinner med trädgården eller att underhålla villan, säger han.

På vissa håll i landet lockar byggherrar med olika erbjudanden till köpare, exempelvis avgiftsfritt första året eller räntefria lån till handpenningen.

– Vi har inte haft något sådant, inga erbjudande för att locka. Vill och kan man köpa så får man köpa, säger Harun Mustafa.

Fastighetspriserna har stigit i hela landet, så även på Gotland. Under det senaste året har gotländska bostadsrättspriser stigit med 7,6 procent och snittpriset per kvadratmeter ligger nu på 32 161 kronor. Men under de tre senaste månaderna har ökningen avstannat, visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

Men Bernt Björkqvist ser positivt på framtiden för nyproducerade bostadsrätter.

– Det är klart att det är svårt att se in i framtiden, men det ser bra ut, säger han.