Under torsdagen hölls Besöksnäringsdagen på Wisby Strand. Ett hundratal personer hade kommit dit för att lyssna på olika seminarium gällande besöksnäringen och träffa kollegor i branschen. En av dem som var på plats och höll ett seminarium var Petra Ehnwall från Resia Kongress. Hon berättade på ett seminarium om deras arbete med att arrangera kongresser på Gotland och gav ön ris och ros. I år samarbetar de med runt 60 olika kongresser och fem av dem kommer att vara på Gotland.

– Gotland står sig väldigt bra som kongressort. Ön har betydligt fler styrkor än utmaningar, säger Petra Ehnwall.

Hur står sig Gotland jämfört med andra orter i Sverige?

Artikelbild

| Många kom för att lyssna på Resia när de gav ris och ros till Gotland som en destination för kongresser.

– Man kan mäta genom antal gästnätter eller kundnöjdhet. Om vi ser på det sistnämnda, då ligger Visby och Gotland väldigt högt, säger Petra Ehnwall.

Hon menar att Gotland Convention Bureau som jobbar med att få kongresser till ön gör ett väldigt bra jobb.

– De har gjort det utmärkt. Man ska förstå att det är långa cykler och de som har kongresser tar beslut kanske 4-5 år i förväg om vart nästa kongress ska äga rum. Där kanske är först nu man börjar se om arbetet ger effekt på riktigt. Fler aktörer börjar se Gotland som moget för att arrangera stora kongresser för runt 1000 personer, säger Petra Ehnwall.

Vad behöver Gotland bli bättre på?

– Det behövs mer flexibilitet att kunna sätta in större flygplan när det är kongresser och mer flexibla bokningsregler. Sedan behövs det större kunskap om kongressernas bokningsflöden och samtidigt att det även är individuella resenärer som man måste kunna ta hand om, säger Petra Ehnwall.