Region Gotland har som ägare till Gotlandshem hittills agerat borgensman för lån på upp till 1,5 miljarder kronor. Nu vill Gotlandshem att regionen höjer taket och går in som borgensman för lån på upp till 2 miljarder kronor. I dag har Gotlandshem lån på ungefär 1,43 miljarder kronor. Då bolaget nu har i uppdrag att nyproducera hyreslägenheter på Gotland kommer det inom kort att behöva låna mer pengar som i dag ligger utöver det befintliga lånetaket.

– Vi behöver låna pengar för att sköta underhåll och nyproduktion. Vi behöver sannolikt låna minst 70 miljoner till i slutet av det här året eller i början av nästa år. Vi finansierar vår nyproduktion med lånade pengar, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

De närmaste åtta åren har Gotlandshem planerat att bygga studentboende, trygghetsboende samt lägenheter både i och utanför Visby.

Samtidigt har Gotlandshem en stor affär på gång där totalt 944 hyreslägenheter ska säljas. Bolaget har fått in flera bud från olika budgivare som de nu går vidare med. Vilka bolag det är kommer, enligt Elisabeth Kalkhäll, att offentliggöras under hösten.

Minst 400 miljoner kronor har Gotlandshem begärt för de nära tusen lägenheterna.

Men eftersom Gotlandshem ännu inte vet om försäljningen går igenom måste man nu låna pengar. Om affären går igenom så får Gotlandshem pengarna först under 2018.